Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Francozinja Lagardova prevzela posle IMF-a

Svet | 05.07.2011, 10:33

Nekdanja francoska finančna ministrica Christine Lagarde je uradno nastopila mesto generalne direktorice Mednarodnega denarnega sklada. Na čelu ene osrednjih mednarodnih finančnih ustanov je nasledila Dominiquea Strauss-Kahna. Ta se je moral posloviti zaradi obtožb o spolnem napadu na sobarico.

Odbor izvršnih direktorjev Mednarodnega denarnega sklada, je 55-letno Lagardovo konec junija izbral po posvetovanjih z njo in edinim protikandidatom, predsednikom mehiške centralne banke Agustinom Carstensom.

Ob imenovanju je Lagardova povedala, da je ponosna in ganjena, hkrati pa tudi malce žalostna, saj se bo morala zdaj posloviti od enega poglavja v svojem življenju. Tako bo prvič v zgodovini na čelo sklada stopila ženska. Uprava ene izmed osrednjih mednarodnih finančnih ustanov, se po besedah uradnega govornika Sklada Davida Howleya veseli sodelovanja z Lagardovo kot novo voditeljico njihove institucije.

Ena od pomembnejših nalog, ki se jih bo Lagardova morala najprej lotiti, je reševanje grške dolžniške krize. Francozinja je obljubila še, da bo izboljšala odzivnost sklada na potrebe revnih držav in utrdila nadzor svetovnih ekonomij za odvračanje bodočih kriz.

Svet, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...