Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Poljska na čelu EU zamenjala Madžarsko

Svet | 02.07.2011, 01:52

Krmilo Evropske unije je za pol leta prevzela Poljska. Ob prevzemu predsedovanja povezavi iz rok Madžarske je bila v Varšavi slovesnost. Poleg poljskega premierja Donalda Tuska in predsednika Bronislawa Komorowskega so se je udeležili predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek, sicer po rodu Poljak.

Prednostne naloge Poljske prihodnjih šest mesecev bodo zagon gospodarske rasti, varnost ter krepitev odnosov z vzhodnimi in južnimi sosedami Unije. V tem oziru bosta zelo pomembni dve temi: Hrvaška in pogajanja o prihodnjem večletnem proračunu povezave.

Tusk napovedal podpis pogodbe s Hrvaško to jesen

Tusk je tako poudaril, da po sklenitvi pristopnih pogajanj s Hrvaško ne vidi več političnih problemov, ki bi lahko podaljšali vstopanje države v Unijo. Meni, da bodo časovni okvir tega postopka določila “tehnična vprašanja”. Poljski premier je prepričan, da bo pristopna pogodba s Hrvaško vsekakor podpisana med poljskim predsedovanjem. “Jesen je lep letni čas na Hrvaškem. Upam, da bo vse nared jeseni,” je dejal v pogovoru z novinarji iz Bruslja, ko jim je predstavil cilje predsedovanja. Poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski je k temu dodal, da obstajajo trije možni kraji za podpis pristopne pogodbe s Hrvaško - Bruselj, Varšava ali Zagreb. Povedal je tudi, da Poljaki ne bi imeli nič proti, če bi se pogodba s Hrvaško imenovala “varšavska pogodba”.

Bo Poljska oživila evropskegai duha?

Rdeča nit Tuskovega nastopa pred novinarji na prvi dan predsedovanja Poljske je bila jasno sporočilo “proevropskosti”, s čimer se je odločno distanciral od politike svojih predhodnikov, bratov Kaczynski, ki sta veljala za velika evroskeptika. Poudaril je, da je v teh zapletenih in težkih časih za povezavo ključno pravo politično vodenje, ki bo temeljilo na oživitvi evropskega duha, ne na kompromisu raznih nacionalnih interesov. Poljska je po njegovih besedah “po vseh standardih proevropska”. Kot je dodal, javnomnenjske raziskave kažejo, da ima več kot 80 odstotkov Poljakov pozitivno mnenje o članstvu Poljske v Uniji, kar je “absolutni evropski rekord”.

Kaj si od poljskega predsedovanja lahko obeta gospodarstvo?

Tusk je še opozoril, da finančna kriza in dogajanje v arabskem svetu povezavo oddaljujeta od evropskih vrednot. Pri tem je opozoril pred vnovičnim vzpostavljanjem meja v schengenskem prostoru in s tem spodkopavanjem temeljne svoboščine, prostega gibanja. V tem evropskem duhu je premier Poljske, ki ni članica območja evra, komentiral tudi problem z Grčijo. Poudaril je, da bi bilo napačno iz prezadolžene države narediti grešnega kozla, saj se vsi zavedamo, da vir krize ni v Evropi, ampak je globalen.

Poudaril je tudi, da vsak negativen signal v območju evra vpliva na celotno Unijo, tudi Poljsko, zato je zelo pomembno, da gre evru čim bolje. Kot je še dejal, trenutne težave niso vzele poguma njegovi državi v prizadevanjih za čimprejšnjo pridružitev območju evra.

Eno od področij, kjer je pomembno delovati v evropskem duhu, je po Tuskovem prepričanju sprejemanje novega večletnega proračuna povezave. Evropska komisija je nedavno sprejela predlog proračuna in s tem zagnala burno vsebinsko razpravo.

Kaj je zaznamovalo madžarsko predsedovanje?

Predsedovanje Madžarske je precej zasenčilo notranjepolitično dogajanje - najprej kritike spornega medijskega zakona, nato še ustave. Tudi sodelovanje Madžarske in Poljske med predsedovanjem prve po nekaterih navedbah ni bilo idealno. A vendar je predaja poslov v Varšavi minila v sproščenem in vsaj na videz zelo prijateljskem vzdušju. Madžarski premier Viktor Orban je Tuska ob predaji štafete obdaril s sodčkom madžarskega tokaja, v zameno je od poljskega premierja dobil sabljo. Madžari in Poljaki so pojasnili, da se za to obdaritvijo skriva simbolika odnosa med državama, češ da pijeta vino druga druge in se borita druga za drugo. Orban je Tusku med drugim svetoval, naj kljub obveznostim med predsedovanjem ne neha igrati nogometa, da bo ostal v dobri formi. Tusk je ob tem dejal, da je “Viktor nedvomno najboljši nogometaš med predsedniki vlad v Evropski uniji”.

Formalno srečanje Bruslja in Varšave bo prihodnji teden

Tusk se je prvi dan predsedovanja v Varšavi sešel tudi z Barrosom in Van Rompuyem. A formalno uvodno srečanje Evropske komisije in poljske vlade, ki velja za pravi zagon predsedovanja,bo čez en teden.

Svet, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...