Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Nekoč in danes

| 30.07.2011, 06:45 Matjaž Merljak

Maturante iz Argentine je ob julijskem skoraj enomesečnem obisku v Sloveniji spremljal Franci Žnidar, ob njem je bila še Mirjam Mehle Javoršek. Kot je za Radio Ognjišče povedal Žnidar, gre za vsakoleten obisk Slovenije.

Prva Rast, ki je potovala v Slovenijo je bila Rast 20. Preden se je Slovenija osamosvojila, so hodili v na zaključno potovanje v Bariloče. Tam so taborili štirinajst dni in hodili po hribih.

Večina tokratnih maturantov je bila prvič v Sloveniji, samo štirje so že bili prej s svojimi družinami. Kot je povedal Žnidar, je to potovanje v Slovenijo krona njihovega petletnega obiska Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka v Slovenski hiši v Buenos Airesu. Vsak od njih obiskuje različno srednjo šolo, ki jo bodo zaključili čez štiri mesece, ob sobotah popoldne pa se srečujejo v srednješolskem tečaju.

Franci Žnidar
Franci Žnidar © Matjaž Merljak
Med bivanjem v Sloveniji so štirinajst dni obiskovali mladinsko šolo poletnega jezika, kar je postala praksa zadnjih nekaj let. Tam se izpopolnjujejo v jeziku. Obiskali so kraje prednikov in glavne znamenitosti. Mlade je med drugim sprejel tudi ljubljanski nadškof Anton Stres, ki je tudi že bil med rojaki v Argentini.

Za obisk Slovenije so pripravili tudi poseben program, z njim so se predstavili na različnih prireditvah, med drugim na 18. taboru Slovencev po svetu, ki ga je 3. julija v Šmarjeških Toplicah pripravilo Izseljensko društvo Slovenija v svetu. Program so si zamislili starši s pomočjo profesorjev. V polurnem nastopu je bilo nekaj recitacij zdomskih avtorjev ter plesi slovenske in argentinske folklore.

Več

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.