Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Poslušajte vsi ljudje

| 30.07.2011, 19:30 Matjaž Merljak

V župnijski cerkvi na Gorenjem Seniku je bila v nedeljo, 24. julija 2011, predstavitev pesmarice Poslušajte vsi ljudje.

Porabski Slovenci so dobili novo cerkveno pesmarico z naslovom Poslušajte vsi ljudje, v kateri je zbranih 188 pesmi, ki so jih ali jih še prepevajo pri bogoslužju. Besedilu, ki ga mlajši večkrat ne znajo na pamet, je dodan dvoglasni notni zapis. Za organiste pa so posebej pripravili štiriglasno izdajo.

Pesmarica je izšla v pet tisoč izvodih, izdala pa jo je Slovenska državna samouprava Gorenji Senik v sklopu projekta Sosed sosedu. Verniki so jo prvič dobili v roke med včerajšnjo sveto mašo v župnijski cerkvi Sv. Janeza Krstnika v Gornjem Seniku. Maševal je generalni vikar murskosoboške škofije msgr. Franc Režonja ob somaševanju domačega župnika Tiborja Totha in župnika iz Odranec Lojzeta Kozarja.

Bogoslužje so bogatili domači cerkveni pevci ob orgelski spremljavi organista Gaborja ter drugi bogoslužni sodelavci. V pridigi je generalni vikar spregovoril o pomenu petja in cerkvene pesmi. Spomnil je tudi na pokojnega župnika Janoša Küharja, ki je pevce in druge vernike naučil veliko pesmi in skrbel za slovensko petje pri bogoslužju.

Pesmarico bodo dobile vse slovenske družne v Porabju.

Več

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.