Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
+ Ciril Zajec (foto: www.donbosko.si)
+ Ciril Zajec | (foto: www.donbosko.si)

Umrl duhovnik Ciril Zajec

| 25.07.2011, 13:49 Matjaž Merljak

Salezijanski duhovnik in župnik na Karaburmi v Beogradu, Ciril Zajec, je v petek, 22. julija 2011, pred večerno mašno daritvijo, zaslišal klic nebeškega Očeta: 'Stopi v veselje svojega Gospoda!'

Njegov prehod v presveto Kristusovo velikonočno skrivnost se je zgodil v župnijski cerkvi sv. Jožefa delavca v Beogradu, ki jo je postavil, vpričo beograjskega nadškofa in metropolita Stanislava Hočevarja SDB, ki ga je tik pred tem obiskal in mu podelil poslednjo zakramentalno tolažbo.

Verniki so se že zbirali za večerno sveto mašo ob 18.00 in tako spremljali priljubljenega duhovnega pastirja don Cirila, ko mu je zastalo srce in je sklenil svojo življenjsko daritev.

V Beogradu bo slovo od blagega pokojnika danes, 25. julija, zvečer ob 17.00. Pogreb na ljubljanskih Žalah pa bo v petek, 29. julija, ob 15.00, z mašo zadušnico v cerkvi vseh svetih, v kateri bo ležal od 10. ure dopoldne.

Ciril Zajec je bil rojen 5. septembra leta 1927 v Velikem Gabru, prve redovne zaobljube je izrekel 16. avstusta leta 1947 na Škrljevem, duhovniško posvečenje je prejel 29. junija leta 1953 v Ljubljani. Kot salezijanski duhovnik je deloval v različnih župnijah; nekaj časa je bil tudi zaprt. Pred drugim odhodom v Beograd leta 1989 je bil tri leta župnik na Igu. V srbski prestolnici je kljub velikim oviram iz zasilne dvorane zgradil cerkev Sv. Jožefa Delavca, doživljal težke trenutke zadnje balkanske vojne in delil usodo takratnega nadškofa Franca Perka, zdaj pa se mu je pridružil v večnosti. 

Vir

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.