Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Veseli Begunjčani na Slovenski pristavi (foto: Tone Ovsenik)
Veseli Begunjčani na Slovenski pristavi

Veselice na Slovenski pristavi

Slovenci po svetu | 24.07.2011, 17:55 Matjaž Merljak

Mesec julij hitro beži in z njim pritiska tudi vročina. V teh toplih dneh se odvijajo veselice na Slovenski pristavi. Kot sem poročal, smo lepo praznovali slovensko samostojnost in istočasno zabeležili 50. letnico Slovenske pristave 25. junija, na Dan državnosti. Naslednjo soboto, 2. julija, smo imeli na Pristavi ansambel Veseli Begunjčani iz Begunj na Gorenjskem.

Ansambel je bil na tritedenski turneji po naši deželi. Nastopil in razveselil je rojake s svojo glasbo na Slovenski pristavi, kjer je bilo vzdušje nepopisno in naslednji dan, v nedeljo 3. julija je zabaval na SNPJ Farmi, blizu Clevelanda. Med tednom so si fantje in dekle odpočili in si ogledali nekaj zanimivosti naše okolice. Drugi konec tedna so odpotovali v sosednjo državo, Pennsylvanijo, kjer so igrali na takozvanem Slovene festu, ki poteka vsaki drugi vikend v mesecu juliju. Čeravno je pritiskala vročina, je ansambel v narodnih nošah napravil pravo evforijo. Tu nastopa več glasbenih skupin in je obisk vedno številčen. Tako je bilo tudi letos.

Že v ponedeljek zgodaj zjutraj so člani ansambla Veseli Begunjčani odleteli proti zahodu Združenih držav, v Las Vegas in si tam ogledali tamkajšnje zanimivosti. Od tod jih je pot peljala proti rojakom v zvezno državo Colorado. Tam so zaigrali v veselje slovenskim rojakom in jim pričarali košček domovine. V torek so se pa vrnili in odleteli proti domu. Vsi smo jim hvaležni za lepo preživete dni in večere ob njihovi glasbi.

Župnik Božnar daroval mašo na Pristavi
Župnik Božnar daroval mašo na Pristavi © Tone Ovsenik

V nedeljo, 10. julija, je Slovenska pristava znova zaživela ob pikniku Misijonske znamkarske akcije. Sveto mašo je daroval argentinski rojak, Franci Urbanija. On pride na obisk svojcev v Clevelandu skoraj vsako leto in tako opravi mašo na misijonskem pikniku. Po maši so servirali okusno kosilo in na voljo so bila okrepčila celo popoldne in tudi glasbe ni manjkalo, saj so stopili fantje skupaj in zaigrali za nedeljsko razpoloženje. Izkupiček tega dne gre vedno za slovenske misijonarje širom sveta.

Pristava niti ni samevala v nedeljo, 17. julija. Takrat se je zbrala lepa množica že ob opoldanski maši, ki jo je daroval svetoviški župnik, Jože Božnar. Bil je to dan župnije Svetega Vida. Farni odbor je lepo organiziral veseli dan. No voljo je bilo odločno kosilo, okrepčila vseh vrst in seveda dosti dobre glasbe, ansambla Joey Tomsick in Alpskega seksteta. Lepo vzdušje je tudi naredila folklorna skupina Kres s svojim nastopom. Preskrbljeno je bilo tudi za naše malčke, saj so pripravili tudi igrice zanje. Gneča je pa bila tudi v plavalnem bazenu, saj je bil vroč julijski dan.

Frani dan Svetega Vida na Slovenski pristavi
Frani dan Svetega Vida na Slovenski pristavi © Tone Ovsenik

Danes je pa slovesno v cerkvi Marije Vnebovzete, in sicer 25. letnico mašništva praznuje v naši sredi msgr. Franci Petrič, urednik slovenskega katoliškega časopisa Družina v Ljubljani. Sveto mašo bo daroval ob 11:00 za vse prijatelje, sorodnike in znance. Po maši pa sledi srečanje z Francijem Petričem na farnih prostorih. Popoldne pa sledi piknik Slovenske sobotne šole župnije svetega Vida na Pristavi, ki pa tudi zaključi tedensko taborjenje naše mladine.

Veselic na Slovenski pristavi ne manjka
Veselic na Slovenski pristavi ne manjka © Tone Ovsenik

Slovenci po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...