Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ekipa Slovenskega centra iz Skopja (foto: ID SVS)
Ekipa Slovenskega centra iz Skopja

Nogometna ekipa iz Makedonije

| 21.07.2011, 17:43 Matjaž Merljak

Potem ko so se rojaki iz Makedonije udeležili že 3. Nogometnega prvenstva Slovencev po svetu je tudi na tokratno, četrto prvenstvo, prišlo 18 igralcev. Nastopajo kot ekipa Slovenskega centra iz Skopja.

Predsednik te ustanove je Sašo Stojkovski. V pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini je povedal, da Slovenski center skrbi za utrjevanje slovenske identitete. V centru imajo tudi nogometno moštvo in želijo prispevati k praznovanju 20. obletnice Slovenije. Bolj kot zmagati si želijo družiti se in povezovati z drugimi Slovenci iz sveta.

Sašo Stojkovski
Sašo Stojkovski © Matjaž Merljak
Poleg nogometa imajo otroško gledališko skupino, ki je nastopila 1. junija v Skopju ob 20. obletnici Slovenije. 23. junija pa so v Makedonski prestolnici prestavili slovensko zabavo.

Slovenski center Skopje deluje tudi na področju ohranjanja folklore in tradicije. Meseca maja so imeli seminar slovenskih ljudskih plesov v sodelovanju z Izseljenskim društvom Slovenija v svetu. V Skopju tudi že vrsto leto potekal pouk slovenskega jezika, ki ga podpira Zavod za šolstvo.

 Več ...

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...