Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Za pogum in pozitivno podobo

| 14.07.2011, 07:13 Matjaž Merljak

Oktet Suha ima v repertoarju narodne in ljudske pesmi, tudi že skoraj pozabljene koroške pesmi, prav tako pa tudi popevke in ritmične pesmi z lastnimi besedili, deloma tudi v podjunskem narečju.

Kot je v kratkem pogovoru za naš radio dejal Jokej Logar, nastopajo po Koroškem, radi pridejo tudi v Slovenijo. Nastopili so že po vsej Evropi in tudi v Avstraliji, Južni in Severni Ameriki. To so bili nastopi pri rojakih, ki so radi sprejeli tako staro kot sodobno koroško pesem.

Oktet bo novembra letos praznoval tridesetletnico. Zadnjih pet let ga vodi Edi Oraže, ki je taktirko prevzel od dolgoletnega vodje Matevža Fabjana iz Kranja.

Na 40. reviji Koroška poje, ki jo je Krščanska kulturna zveza pripravila 13. marca 2011 v Domu glasbe v Celovcu, je zapel pesmi Anzej in Ljubezen se vname. Prva je stara koroška uspešnica, druga pa je novejša pesem Edija Oražeja. Obe dajeta pogumkoroškim Slovencem in pozitivno podobo o njih.

Posnetek nastopa smo predvajali v oddaji Slovencem po svetu in domovini v nedeljo, 10. julija 2011.

Oktet Suha v Domu glasbe na 40. Koroška poje
Oktet Suha v Domu glasbe na 40. Koroška poje © Matjaž Merljak

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...