Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Leto Avgusta Pavla

| 08.07.2011, 07:33 Matjaž Merljak

Ávgust Pável je ime, ki je pomembno za Slovence na Avstrijskem Štajerskem in v Porabju. Letos poteka 125 let od njegovega rojstva in to leto je razglašeno za leto Avgusta Pavla.

Avgust Pavel je bil vsestranski človek, ki je bival tako v Sloveniji kot na Avstrijskem Štajerskem, večino svojega življenja pa je preživel med Slovenci na Madžarskem. Nekaj podatkov iz njegovega življenja je za naš radio podala porabska etnologinja Marija Kozar. Visoko izobražen znanstvenik je svojo pot za čel v osnovni šoli na rodni Cankovi. Poklicno življenje je Pavel posvetil poučevanju, vseskozi pa se je posvečal tudi etnološkemu in jezikoslovnemu raziskovanju. Ob jubileju so se zvrstile že številne prireditve. V začetku leta pa so odprli tudi spominsko razstavo o Avgustu Pavlu, katere avtorica je naša sogovornica.

Potujoča razstava je svojo pot začela v Szombathelyu, nato gostovala v Mariboru, v Pavlovi hiši v Potrni, trenutno pa je na ogled v Pavlovem rojstnem kraju Cankovi. Na cvetno nedeljo pa so se porabski Slovenci podali na pot po Pavlovih sledeh.

Avgust Pavel
Avgust Pavel © Pavelhaus
Pavlovo leto pa praznujejo tudi v Potrni na Avstrijskem Štajerskem, kjer je Avgust Pavel prav tako deloval. Več o tem je povedala Susanne Weitlanner iz Pavlove hiše.

Spomin na Avgusta Pavla in njegovo delo je tako med slovenskimi manjšinami še zelo živ: „Na Gornjem Seniku je po njem poimenovan kulturni dom, prav tako mešani pevski zbor in slovensko kulturno društvo v Szombathelyu. Naš namen je posredovati med slovensko in madžarsko kulturo.“

V Pavlovem letu se nam obeta še kar nekaj kulturnih in družabni dogodkov. Med drugim bodo jeseni na Cankovi po njem poimenovali osnovno šolo. Delo in življenje Avgusta Pavla tako ostajata spodbuda za sožitje in sobivanje treh različnih narodov.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...