Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Nedelja Slovencev po svetu

| 03.07.2011, 04:53 Matjaž Merljak

Prva nedelja v juliju je v slovenski Cerkvi posvečena Slovencem po svetu. Njen namen je obuditi spomin na verujoče Slovence po svetu in krepitev zavesti in soodgovornosti do razseljenih vernikov. To je dan, ko naj bi bi pomislili na tiste, ki so se iz različnih vzrokov izselili iz rodnega kraja, odšli v svet, da bi se zavedali soodgovornosti, ki jo imamo do njih in zanje molili.

V svetu živi okoli pol milijona Slovencev in za številne skrbi Cerkev. S prvimi izseljenci so v svet šli tudi duhovniki in jih versko spremljali, hkrati pa skrbeli, da so ohranili jezik in slovensko kulturo. Škof Peter Štumpf, ki je narodni ravnatelj za Slovence po svetu pri SŠK, je o njih nedavno dejal: „To so ambasadorji naše Cerkve in vere širom po Evropi, ki so desetletja na okopih našega slovenstva in Cerkve in prav oni so tisti prvi, ki so z svojimi ljudmi zaslužni, da smo Slovenci v svoji državi in domovini.“

Izseljenstvo je nikoli končana zgodba. Razlogi so bili nekdaj gospodarski in politični, ljudje so odhajali v večjih skupinah, danes pa so sodobni migranti predvsem mladi ljudje - študentje, ki gredo na študijsko izmenjavo ali pa zaradi specializacije v poklicu, ki ne čutijo takih potreb po združevanju, kot jih tisti, ki na tujem že nekaj časa živijo. Kako priti do njih, se sprašujejo slovenski izseljenski duhovniki v Evropi in po svetu. Njihov delegat mons. Janez Pucelj: „Pariz, Bruselj, London ... so središča, kamor se preseljujejo mladi Slovenci, vsaj za nekaj časa. Tam, kjer nimamo nobenih duhovnikov, npr. Madrid, Španija, smo se večkrat menili, kako slediti temu, da bi te ljudi spremljali. Če že ne moremo pokljukati na njihova vrata, da bi pokljukali vsaj na njihov elektronski naslov.“ Izseljenski duhovniki pri tem računajo na pomoč župnikov in laikov v župnijskih pastoralnih svetih župnij v Sloveniji.

V teh dneh se je v Slovenji že zvrstilo več izseljenskih dogodkov, danes bo v Šmarjeških Toplicah tudi 18. tabor Slovencev po svetu, sodelavci katoliškega središča Slovencev po svetu - Rafaelove družbe - pa tradicionalno pripravljajo romanje treh Slovenij na Svete Višarje na prvo nedeljo v avgustu.

O življenju Slovencev po svetu lahko več izveste vsako nedeljo v naši oddaji Slovencem po svetu in domovini.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.