Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Lovro Šturm, Matevž Tomšič in Andrej Umek (foto: ARO)
Lovro Šturm, Matevž Tomšič in Andrej Umek

Šturm, Umek in Tomšič o nujnosti nove pomladi

Politika | 20.07.2011, 18:51 Petra Stopar

Zamisel o novi slovenski pomladi je uresničljiva, so prepričani dr. Lovro Šturm, dr. Andrej Umek in dr. Matevž Tomšič, ki so skupaj s še nekaterimi aktivnimi državljani oblikovali vodila za zmago pomladnih strank na naslednjih državnozborskih volitvah.

Skupina aktivnih državljanov meni, da bi se morale stranke nove slovenske pomladi v svojem programu usmeriti najprej v reševanje gospodarsko-razvojnih vprašanj. Kot pravi Andrej Umek, je treba Sloveniji vrniti gospodarsko rast in državljanom zagotoviti zaposlitve ter blaginjo: „Koncept, ki sedaj vlada v Sloveniji zadnja štiri leta, ko mi v bistvu celotne investicije vlagamo v podjetja, ki so prej ali slej končala v stečaju, da ne rastejo majhna podjetja, ki so nosilci določenih tehnologij, ki so sposobna rasti, nimajo pa sredstev, da bi rasla, so upravičena do sredstev,“ ocenjuje. Dodal je, da „vemo in znamo in bomo naredili, da bomo Slovenijo obrnili iz krize“. Cilj je po njegovih besedah ustvariti nova produktivna delovna mesta z višjo dodano vrednostjo in preko tega dati Slovencem možnost, da od svojega dela dostojno živijo.

Druga usmeritev je, naj se alternativa ali stranke, ki bi zamenjale aktualno oblast, otresejo ideološko nabitih tem in se izogibajo kulturnemu boju. Po mnenju Lovra Šturma se je takšnim temam v predvolilnih kampanjah težko izogniti, vendar da se stranke slovenske pomladi ne smejo pustiti zavesti. „Ne morejo se izogniti, vendar naj pa takim temam ne posvečajo pretirane pozornosti.“ Jasno pa je, opozarja Matevž Tomšič, da „tovrstnih tem ni mogoče ignorirati“. Kot primer je navedel odlikovanje nekdanjega šefa komunistične tajne policije s strani predsednika države, kjer je odziv strank že stvar „civilizacijskega standarda, seveda pa ne more to biti glavna tema".

Med vodili za novo slovensko pomlad je tudi potreba po sodelovanju in vključevanju. Da je trenutna politika „res izključujoča“, meni Šturm in dodaja, da je Slovenija zdaj na prelomni točki, ko bo morala svoje hišne finance spraviti v red. To pa lahko po njegovem „zmore le tisti, ki ima program in ga zna uresničevati, pritegne ljudi in nikogar ne izključuje“. Šturm dodaja, da je potreben dober program, osnutek katerega je predstavila že največja opozicijska stranka SDS. „Na drugi strani pa bo treba, če bo zagotovljena podpora na volitvah, zavihati rokave in se lotiti trdega dela.“ V nasprotnem primeru se Sloveniji gotovo ne obetajo kakšne ugodne možnosti vnaprej, je prepričan nekdanji pravosodni minister.

Politika, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...