Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Benedikt XVI. odhaja na počitnice v Castel Gandolfo

Papež in Sveti sedež | 07.07.2011, 10:02 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. popoldne odhaja na poletni oddih v svojo poletno rezidenco v Castel Gandolfu. Sredinih splošnih avdienc zato v tem času ne bo - znova je na programu 3. avgusta, romarji pa bodo njegovim nedeljskim nagovorom lahko prisluhnili na dvorišču apostolske palače blizu Albanskega jezera.

Vsako poletje, ko postane v Rimu neznosno vroče, se papež umakne v Castel Gandolfo. Tamkajšnje vile so sicer že štiri stoletja poletna rezidenca papežev. Castel Gandolfo je majhen kraj s približno 9 tisoč prebivalci. Pred Kraljevino Italijo je bil del papeške države, danes pa je to 55 hektarov veliko ekstrateritorialno ozemlje Vatikana. Rezidenco je papež Klemen VIII. zasegel konec 16. stoletja, pod papežem Urbanom VIII. pa so jo v prvi polovici 17. stoletja prezidali v papeško palačo. V Castel Gandolfu sta umrla dva papeža: Pij XII. leta 1958, Pavel VI. pa leta 1978. Rezidenca je kompleks treh vil: papeške palače, vile Cybo in palače Barberini. Zraven spadajo še vrtovi Belvedere in posestvo z majhno kmetijo.

„Zelene površine in panoramski razgled so očarljivi,“ je lani v pogovoru za Radio Vatikan povedal direktor papeških vil Saverio Petrillo. Na eni strani pogled seže do Rima in Tirensko morje, na drugi strani na Albansko jezero in okoliška pobočja. Razgled je zelo pomirjujoč.

„Dvorane v palači niso krasili veliki umetniki, saj so jo vedno obravnavali kot podeželsko rezidenco. Znotraj kompleksa je mednarodni kongresni center fokolarov. Najdemo pa tudi pokrit bazen, ki so ga Janezu Pavlu II. v začetku njegovega pontifikata podarili ameriški katoličani. Na vzhodnem delu je od leta 1930 vatikanska zvezdarna: „Astronomski observatorij je svojo funkcijo prenehal opravljati že v 70-ih letih prejšnjega stoletja zaradi raznih oblik onesnaževanja, med njimi tudi svetlobnega. Mestne luči in letala ne omogočajo več preučevanje neba v študijske namene,“ je še povedal direktor papeških vil v Castelgandolfu.

Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...