Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Peti dan radijskih počitnic v znamenju sv. Lucije

Slovenija | 28.06.2011, 16:48

Počitniško romarski pozdrav v imenu 600-ih počitnikarjev z letovanja na otoku treh svetnic. Naši nahrbtniki so že polni bogatih zgodb, ki se bodo trdno zasidrale v spomin udeležencev 9. radijskih počitnic.

Po včerajšnjem dnevu pestrega dogajanja, ko smo zjutraj najprej odšli na največji v Evropi delujoči vulkan, na Etno, se od tam obogateni z enkratnimi izkušnjami nad močjo in nepredvidljivostjo narave, zaprašeni od vulkanskega prahu in pošteno prepihani, spustili do Catanije, drugega največjega mesta na Siciliji, kjer smo imeli sv. mašo v tamkajšnji katedrali sv. Agate. Pri pridigi je p. Robert Bahčič povabil, naj bomo kot sandalovo drevo, ki s svojo čudovito aromo odišavi tudi sekiro, ki ga poseka. Pomenljiva misel.

Počitnikarji smo odšli še na kratek ogled mesta in se polni vtisov v večernih urah vrnili v hotel. Toda dneva še ni bilo konec. Po nedeljski smoli ali nerodnosti s tehniko je Kompasov vodnik Vladimir pri hotelskih uslužbencih priskrbel nekaj osnovnih tehničnih pripomočkov ter instrument, ki nam je omogočil, da smo lahko v sicer nekoliko okrnjeni obliki končno uprizorili pripravljeno radijsko „kabaret“ predstavo. Uspela je v vseh pogledih. Takoj, ko so se prižgale zvezde na nebu, smo pod reflektorji na odru hotelske terase radijci, preoblečeni v kostume, zaigrali humorne prizore iz vsakdanjega življenja, peli glasbo raznovrstnih stilov in plesali. Celo z baletom smo se spopadli in z njim v vlogi plesalcev, moških radijskih baletnikov, poželi največji aplavz. Posebnost je bila tudi glasba, ki sta jo Miha in Andrej večinoma igrala v živo. Nepogrešljiv je bil tudi Matej, naš vsestranski tehnik na teh počitnicah, brez katerega ne bi uspelo, kar smo s skupnimi močmi potem vendarle lahko prikazali našim počitnikarjem. Zadovoljni nad uspelo predstavo smo že v minutah po polnoči zapeli vse najboljše naši Lidiji, ki danes praznuje rojstni dan. Poleg nje pa slavi tudi p. Robert Bahčič, ki je letos prav tako z nami na radijskih počitnicah.

Danes, 28. junija. doživljamo vrhunec naših počitnic. Smo na polovici. Ker smo na otoku treh svetnic, smo po obisku Palerma, tamkajšnjega spomina na sv. Rozalijo, včeraj z obiskom Catanije počastili sv. Agato, danes pa prišli še v mesto Sirakuze, v kraj tretje svetnice, sv. Lucije. Sirakuze so bile v antiki eno največjih in najmogočnejših mest v Sredozemlju, kateremu so vladali vladarji, imenovani Tirani. Med njimi je bil najbolj slaven Dionizij starejši ter Hieron 2. V mestu se je rodil tudi eden največjih matematikov in izumiteljev vseh časov Arhimed, ki je izumil zakon o izpodrivanju tekočine, vzvod, katapult ter med drugim uvedel arabsko številčenje v matematične formule.

Sodelavci
Sodelavci © Jure Sešek

V mestu smo si ogledali najstarejši jonski tempelj na otoku ter trg, posvečen Arhimedu. Ortigia - znamenito zgodovinsko zelo pomembno staro središče mesta spada tudi med svetovno dediščino, ki jo ščiti UNESCO. Trg pred stolnico naj bi bil najlepši v Italiji, ljudje ga poznajo kot kuliso filma Malena. V glavni stavbi, ki obvladuje trg, danes hranijo ostanke ene najljubših svetnic na otoku sv. Lucije. Ob morju se nahaja tudi zanimiv izvir pitne vode, imenovani Aretuzijin vodnjak. Kot nam je pri nastajanju tega članka v prijetni senci palminih listov še razlagal kompasov vodnik Vladimir Petvar, glavni koordinator našega počitniškega romanja, so Sirakuze zgodovinsko zelo pomembno mesto. Če bi primerjali pomembnost in moč, ki ju je to mesto imelo v antiki, z današnjim časom, so bile Sirakuze s svojo vojaško opremljenostjo, kopenskimi silami, ladjevjem in milijon prebivalcev, kot Amerika danes. Mesto danes seveda nima več tolikšnega pomena in moči, v Sirakuzah zdaj živi okrog 300.000 ljudi, je pa kljub temu zelo pomembno zaradi energije. S slednjo imajo na Siciliji težave, zato jo predelujejo iz drugih virov. V bližini mesta je ena največjih rafinerij v Evropi, last ameriške multinacionalke. Na otoku so jo postavili zaradi bližine Bližnjega vzhoda.

Morda le še nekaj besed o naravnih lepotah Sicilije, ki jih redno omenjamo v naših oglašanjih. Ko smo se vozili po katanski ravnini in se bližali Sirakuzam, smo lahko opazovali nasade agrumov, ki so glavni izvozni artikel tega otoka. Pod vplivom arabske kulture so sicilijanci znani tudi po različnih kombinacijah sadežev, oreščkov in zelenjave. Tukajšnji sadovi narave so izredno polnega okusa in bogati z vitamini ter minerali. Da ne omenjamo raznobarvnega cvetja oleandrov, potem evkaliptusov in ostalega bogatega sredozemskega rastlinja. Še bi se lahko razpisali o tem čudovitem otoku, a bodi za danes dovolj. Pozdrav do jutri.

Slovenija, Radijske počitnice
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...