Marko ZupanMarko Zupan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Sveto velikonočno tridnevje (foto: http://heholdsmyhand.com/)
Sveto velikonočno tridnevje | (foto: http://heholdsmyhand.com/)

Izgubiti / najti življenje

| 27.06.2011, 13:20 Blaž Lesnik

V tokratnem nedeljskem odlomku smo slišali težke besede, ki lahko marsikoga celo razjezijo ali pa močno zamajejo gotovost v njegovo odločenost slediti Jezusu. In ravno to je namen trdih Jezusovih besed: spodbuja namreč k temu, da preverimo svoje motive, svojo notranjo svobodo ter nase vzame tveganje, ki je posledica naše želje - biti njegovi učenci. Pri odnosu s Kristusom gre za poenotenje z njim, tako kot se je on poenotil z nami.

ODLOMEK
Matej 10, 37-42

MOLITEV
Jezus, pomagaj mi spoznati, da slediti tebi pomeni slediti najglobljemu smislu, ki omogoča svobodno in nesebično življenje. Odpri moja ušesa, moje oči za smisel tvojega nauka in tvojih dejanj, da bom našel v njih globok smisel in vir življenja. Pomagaj mi, da bom znal najti do vseh ljudi in stvari pravi odnos, v sebi pa svobodo in preprostost bivanja.

RAZMIŠLJANJE
Dejstvo je, da ko se posvetimo eni stvari, na nek način umremo drugi. Če sta bila oče in mati včasih najpomembnejša, z ustvarjanjem nove družine morata biti “potisnjena v drugi plan”. Če so bili včasih naša prioriteta otroci, je čas, da se poslovimo od njihove otroške podobe in jih začnemo sprejemati kot odrasle. Vendar ne moremo živeti brez predanosti. Življenje dobiva svoj pomen in smisel iz predanosti temu, na čemer temelji.

Slediti Jezusu, postati njegov učenec torej ni popoldanski hobi ali ena izmed neobveznih dejavnosti; biti Jezusov učenec je učenje tega, kako biti globoko povezan in predan odnosu z Bogom. Iz tega prihajata resnična svoboda in nesebična ljubezen, ki sta temelj zdravega odnosa do vseh in vsega.

RAZMISLI

Kakšen učinek imajo nate besede iz tokratnega evangelija?

Ali lahko razumeš, da Jezus želi, da vzameš njega in sebe resno?

Kaj to konkretno pomen za tvoje življenje?

Kako lahko življenje izgubiš zaradi Kristusa in ga s tem hkrati dobiš?

Kje v besedilu vidiš Jezusov nauk o preprostosti življenja? Kakšno je tvoje življenje?

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...