Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Založba Ognjišče praznuje s Slovenijo

Dogodki | 22.06.2011, 14:36 Petra Stopar

Ob 20. obletnici slovenske osamosvojitve so pri Založbi Ognjišče izšle novosti, ki bodo dragoceno prispevale k mozaiku slovenske zgodovine. Tako je izšel zbornik s prispevki, ki so nastali na šestih javnih radijskih oddajah Radia Ognjišče v Veržeju, Vipavi, Novem mestu, Mariboru, Celju in Ljubljani. V sklopu obletnice pa je Založba Ognjišče izdala še knjigi „Zgodbo ti povem“ in „Umetnost svetega - Cerkve na Slovenskem“.

„Slovenija praznuje 20 let. Kako? Z rdečo zvezdo, s kovancem, ki nam ponuja titovko, s pestjo, ki naj bi združevala, in s trditvami, da je treba nasprotnike titoističnih podvigov poslati v prazne rove Hude jame, ki še danes kričijo: 'Priznajte krivdo in počistite polpreteklo zgodovino!' Ne, to ni praznovanje, to je razdvajanje!“ Tako je v uvodu povedal urednik zbornika in urednik informativnega programa Radia Ognjišče Alen Salihović. Dodal je, da s „spomini, ki so zaživeli na šestih okroglih mizah“, želita tako Radio kot Založba prispevati k mozaiku praznovanj, „brez odvečne navlake neke 70-letnice“.

Med drugim so v zborniku tudi prispevki teologa Ivana Štuheca, predsednika osamosvojitvene vlade Lojzeta Peterleta, obrambnega ministra v času osamosvajanja Janeza Janše, publicistke Spomenke Hribar, nekdanjega predsednika Slovenske kmečke zveze Ivana Omana in drugih. Štuhec je tako na okrogli mizi v Celju opozoril, da je „stanje duha, v katerem se trenutno nahajamo, žalostno in zaskrbljujoče“. Oman je v Mariboru dejal, da je „od vseh nas odvisno, kakšno Slovenijo bomo imeli jutri“, Janša pa je poudaril, da če Slovenije „takrat ne bi ubranili po vojaški poti, njene samostojnosti ne bi bilo“. Lojze Peterle je v Vipavi spomnil na prispevek Svetega sedeža pri osamosvajanju Slovenije in dodal, da je „potrebno nenehno delati za ugled države“.

Tiskovna konferenca ob izidu zbornika
Tiskovna konferenca ob izidu zbornika © ARO

Na današnji novinarski konferenci so predstavili tudi deseto knjigo zbirke Zgodbe za dušo in umetnostno-zgodovinsko knjigo Umetnost svetega - Cerkve na Slovenskem. Avtor prve Božo Rustja je zbirko označil kot izredno uspešno in kot „primer, kako se da sodobnemu človeku približati duhovno vsebino“. Zgodbe v knjigi so zato večinoma kratke, vzete iz različnih tradicij. Fotograf in avtor knjige Umetnost svetega - Cerkve na Slovenskem France Stele je poudaril, da je knjiga nastala predvsem ob dejstvu, „da je bila večina slovenskih cerkva v zadnjih dveh desetletjih vzorno obnovljenih“, knjigo pa si je zamislil „kot galerijo vsega lepega v zvezi s cerkvami slovenske dežele“. Večji del knjige je slikovni s kratkimi teksti o posameznih svetiščih, ob fotografijah pa so tudi citati iz Stare zaveze.

 

 

Dogodki, Slovenskih 20
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...