Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Razmišljanje ob nedelji Svete Trojice

| 20.06.2011, 00:19 Blaž Lesnik

Oče, ti si hotel, da ljudje spoznamo tvojo ljubezen. Izkazal si nam jo v življenju, nauku in pričevanju tvojega Sina. Ljubil si nas tako, da si se nam približal v življenju, pa tudi v smrti. Pokazal si nam tudi pot do večnega življenja, ki obstaja v tebi in s teboj. Tako si nam razodel sebe kot ljubezen. Razodeni se tudi meni, posebej takat, ko mi je težko zaupati.

DANAŠNJI ODLOMEK: Janez 3, 16-18

Človek za življenje potrebuje zrak, vodo in hrano, predvsem pa potrebuje ljubezen. Vsi vemo, kje dobimo vodo, vsi avtomatično dihamo in vsaj večina nas lahko vedno najde način, kako priti do hrane. Kako ljubiti in kako biti ljubljen pa ostaja večna skrivnost. Če skušamo izraziti, kaj ljubezen je, navadno začnemo naštevati čustva, skušamo uporabljati logiko in nenazadnje začnemo jecljati ob tem, da moramo končno priznati, da se ljubezni ne da opisati z govorom, z jezikom.

Ljubezen je izraz, ki najbolje označuje to, kar razumemo pod besdo Bog. Beseda »bog« izhaja iz sanskrtske besede »bhaga« in pomeni nekoga, ki je BOGat in velikodušen. V čem je torej Bog bogat in kako izkazuje svojo velikodušnost? Boga razumemo kot vir vsega, se pravi tudi ljubezni, te nevidne, a neobhodne stvarnosti, ki jo potrebujemo za naše preživetje. Kdor ne izkuša ljubezni v življenju, ne more najti smisla, kdor je izkusil ljubezen, jo mora deliti naprej. Nemogoče jo je zadržati zase, ker je njena narava takša, da se povečuje s tem, ko jo izkazujemo drugim.

Današnji odlomek pravi, da je Bog svet tako ljubil, da je dal človeštvu to, kar najbolj ljubi. Oče je dal svojega Sina. Kdor je sprejel Sina, Jezusa, ta je prejel Božjo ljubezen. In samo kdor prejme ljubezen, najde smisel in s tem smisel preživetja.

To najlažje opišemo z ljubeznijo staršev do svojih otrok. Otroci so popoloma odvisni od ljubezni svojih staršev ali skrbnikov. Kolikor ljubezni so prejeli, toliko jo bodo sposobni dati naprej. Bog nam je izkazal svojo ljubezen tako, da nam je poslal svojega Sina, on pa nam je izkazal ljubezen do konca. Kdor ga je sprejel, pije neposredno iz neusahljivega izvira ljubezn, iz Boga.

RAZMISLI

Skušaj Bogu in samemu sebi opisati, kako razumeš ljubezen.

Kako razumeš dejstvo, da je Bog ta svet tako ljubil, da je dal zanj svojega Sina?

Ali lahko razumeš in sprejmeš, da je Jezus izraz Božje ljubezni tudi zate?

Na kakšen način ti izkazuješ ljubezen do sebe in do drugih?

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...