Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Skupna seja svetov za zamejce in izseljence

| 30.06.2011, 08:17 Matjaž Merljak

V Ljubljani je 29. junija 2011 potekala skupna seje Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu. To je bila slavnostna seja ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije.

Minister dr. Boštjan Žekš je po seji podal izjavo o srečanju. Uvodoma je sporočil, da je bila seja pretežno slavnostnega značaja, saj so obelodanili 20. obletnico samostojnosti Slovenije. V drugem delu pa je imela seja delovni značaj, saj so njeni člani dali mnenja in predloge o aktualnih vprašanjih, ki zadevajo Slovence izven matične države.

Minister Žekš je dodal, da se je predsednik Vlade Borut Pahor na seji vsem Slovencem zahvalil za njihov doprinos ob osamosvajanju in za njihovo prizadevanje za hitro priznanje Slovenije. Pahor je dodal, da upa in pričakuje, da bo ta podpora in stalna pomoč prisotna tudi v prihodnje. Kot je sporočil minister Žekš v izjavi, sta sveta na slavnostni seji veliko časa namenila zamejstvu, še posebej aktualnemu dogajanju na avstrijskem Koroškem, nato pa so do besede prišli tudi Slovenci po svetu. Iz razprave je bilo razvidno, da bi morala Slovenija svoje rojake po svetu bolj koristiti pri gospodarskem sodelovanju. To se sicer rahlo spreminja, vendar je treba na tem intenzivneje delati. Za konec je minister sporočil, da predsednik vlade razmišlja tudi o možnosti obiska katere izmed slovenskih skupnosti po svetu, saj bi tako še okrepil povezanost Slovencev in Slovenije.

Seje so se poleg ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjana Žekša udeležili še člani obeh svetov iz zamejstva in izseljenstva ter predstavniki državnih ustanov iz Slovenije.

Sveta Vlade sta zasnovana kot posebni posvetovalni telesi Vlade RS za področji razvoja odnosov in sodelovanja RS s Slovenci v zamejstvu in po svetu na osnovi Zakona o odnosih RS s Slovenci zunaj njenih meja (Ur.l. RS št. 43/2006, 76/2010).

Po izjavi za medije je sledila še novinarska konferenca o celodnevnem srečanju Slovencev v Ljubljani "Dobrodošli doma", ki bo v petek, 1. julija. Več

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.