Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Draga Gelt: Od sanj do resničnosti (foto: Stičišče avstralskih Slovencev)
Draga Gelt: Od sanj do resničnosti

Rojaki in osamosvajanje: Draga Gelt, Avstralija

Slovenci po svetu | 25.06.2011, 07:25 Matjaž Merljak

Dejavnosti rojakov v Avstraliji za osamosvojitev Slovenije pred 20-imi leti in za mednarodno priznanje mlade države je v zborniku Od sanj do resničnosti zbrala Draga Gelt. Z njo smo se pogovarjali za oddajo Slovencem po svetu in domovini.

Zelo jih je razveselila novica, da bo Slovenija postala samostojna. Spremljali so dogajanje od nastanka Demosa naprej in so ustanovili posebno organizacijo v podporo Demosa. Že januarja 1991 so demonstrirali zaradi uporabe sile JLA, pridružili so se tudi Hrvati. Osamosvojitev so praznovali zelo slovesno, še posebej na glavnem mestnem trgu v Melbournu, Sydneyju in Canberri, po napadu JLA pa so sledili protesti s kratkim kulturnim programom. Želeli so Avstralcem pokazati, da so miren narod in ne za vojno.

Pripravili so posebne dopisnice, ki so jih poslali na vidne naslove, da bi se kruta vojna prenehala. Demonstracijam so se pridružili Hrvati, pa tudi Litovci, Litvanci in drugi.

Naslovnica knjige Drage Gelt
Naslovnica knjige Drage Gelt © Stičišče avstralskih Slovencev
Na demonstracije je prišlo veliko ljudi. Tudi mediji so o tem poročali, a ker je bilo precej poročanja s srbske strani, so na pobudo Stanke Gregorič ustanovili posebno komisijo, ki je pregledovala vsa poročila in na napačna poročila takoj poslala komentarje. Slovenci so se srečevali tudi z avstralskimi parlamentarci.

Da je Avstralija priznala Slovenijo, je bilo potrebnega tudi veliko lobiranja, tudi na različnih ambasadah in veleposlaništvih. Večinoma so doživeli dober sprejem, razen na ameriški ambasadi.

Ta teden so imeli v Avstraliji veliko praznovanj: v nedeljo je bilo v Sydneyju, v sredo v Canberri, v četrtek je imel Fredi Brežnik, častni generalni konzul srečanje s parlamentarci, v soboto bodo imela slovenska društva v Melbournu svoje praznovanje, v nedeljo, 26. junija bo veliko praznovanje v Kewju v Melbournu in v Merrylandsu v Sydneyju.

Več

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.