Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Argentinska zastava (foto: Wikipedia)
Argentinska zastava

Rojaki in osamosvajanje: Tone Mizerit, Argentina

| 24.06.2011, 08:08 Matjaž Merljak

Kako so rojaki v Argentini praznovali osamosvojitev Slovenije pred 20-imi leti, kako so bili dejavni za mednarodno priznanje mlade države, kako so se odzvali ob vojaškem napadu JLA in kako praznujejo 20. rojstni dan Slovenije, je povedal urednik Svobodne Slovenije iz Buenos Airesa v Argentini, Tone Mizerit.

Tukaj se je vse gibanje podpore Sloveniji začelo še s plebicitom decembra 1990. Izvedli so ga tudi v Argentini, saj je bila želja po samostojni slovenski državi zelo razvito. Že desetletja prej je kot v Kanadi in ZDA izhajal list Slovenska država. Ko se je dogajanje v Sloveniji začelo razvijati, je bilo v Argentini veliko navdušenje. Vse skupnosti, tudi predvojna in tista iz 19. stoletja, so se povezali in skupaj zelo veliko delali. Zasedli so cesto s slovenskimi zastavami in plakati. Sprožili so gibanje, ki je argentinski javnosti prestavilo položaj Slovenije.

Tone Mizerit
Tone Mizerit © Matjaž Merljak
Ob napadu JLA je bilo veliko manifestacij povsod, kjer so slovenske skupnosti. 30. junija 1991 je bila v središču Buenos Airesa ogromna manifestacija, kjer so iz trga San Martina mogočno manifestirali več kot kilometer po ulici do majskega trga in katedrale, kjer je bila sveta maša. Prišli so bili tudi predstavniki drugih izseljenskih skupnosti v Argentini. Za tem so se začeli diplomatski pritiski. Pisali v časopise, na tuja poslaništva in preko slovenski ljudi, ki so imeli stike, prišli do vodstva države in senata. 16. januarja 1992 je Argentina, kot prva latinsko-ameriška država priznala Slovenijo in temu je sledilo priznanje še drugih. Tudi veliko argentinski osebnosti je bilo proti napadu JLA in so tudi protestirali.

20-letnico samostojne države Slovenije bodo praznovali veselo in ponosno. Skupnost je zelo zavedna, kar se slovenstva tiče in ponosna, da imajo svojo državo. Argentinci namreč istovetijo narod in državo. Tako so Slovenci dolga leta morali razlagati, kjer je Slovenija. 25. junija bodo imeli slovesno praznovanje. Prisoten bo novi veleposlanik, pa zastopniki krajevnih domov. Slavnostni govornik bo dr. Božidar Fink, ki je bil prvi pooblaščeni predstavnik RS v Argentini. Praznovalo se bo po vseh domovih in skupnostih.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.