Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Simboli Ferenanda Jereba (foto: USZS)
Simboli Ferenanda Jereba

Odprtje razstave Fernanda Jereba

| 22.06.2011, 06:47 Matjaž Merljak

Fernando Jereb, argentinski vizualni umetnik slovenskega rodu, bo s serijo slik prvič razstavljal v domovini svojih prednikov. Projekt SIMBOLI / SÍMBOLOS se izvaja v okviru praznovanja 20. obletnice samostojnosti Republike Slovenije in Srečanja Slovencev Dobrodošli doma 2011.

Fernando Jereb, umetniški oblikovalec, je rojen v Mendozi, Argentina. Študiral je arhitekturo na Univerzi v Mendozi in oblikovanje na Fakulteti za umetnost Univerze Cuyo v Mendozi.(1990-1996). Od leta 1991 razvija svoje delo kot vizualni umetnik. Razstavlja v različnih mestih v Argentini in drugih državah, kot sta Čile in Mehika. Med letoma 2000/01, je živel v Španiji, kjer je imel več razstav in prejel tudi vrsto nagrad.

Prečkati ocean v iskanju novega žvljenja ... postane življenje samo. Iskanje lastnih korenin je iskanje bistva človeka. Naseljevanje neposeljenih krajev. Predmeti so shranjeni, kot da so zakladi ... vinske usedline mendoških vin. Duh prečka vode, materija postane simbolična.

Odprtje razstave bo danes (21. 6. 2011) ob 21. uri v galeriji KUD France Prešeren. Na ogled bo do 28. 6. 2011. Galerija je odprta vsak dan med 11. in 24. uro, ter v nedeljo med 15. in 24. uro. Nahaja se na naslovu Karunova 14, Ljubljana. Več informacij

Več o avtorju in razstavi: www.artejereb.blogspot.com, www.enlacasaroja.blogspot.com.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.