Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Spominska maša za ravn. Marka Bajuka

| 21.06.2011, 04:48 Matjaž Merljak

Pri sv. Jakobu v Ljubljani bo danes, 21. junija 2011, ob 18.30 uri sveta maša ob 50-letnici smrti ravnatelja Marka Bajuka, ki je v argentinski Mendozi umrl v osemdesetem letu svojega življenja. Bil je neutrudljiv »javni delavec«, profesor, vzgojitelj, pevovodja, skladatelj, organizator in glasnik slovenske pesmi doma in v tujini.

Rojen v Drašiči pri Metliki, je leta 1903 maturiral na Klasični gimnaziji v Ljubljani, študiral grščino in latinščino ter diplomiral leta 1909 na filozofski fakulteti na Dunaju. Najprej je poučeval na gimnaziji v Kranju, potem pa je postal profesor na različnih ljubljanskih gimnazijah. Štiri leta je bil prosvetni inšpektor na banski upravi, zadnjih pet let pred begunstvom leta 1945 pa ravnatelj na Klasični gimnaziji v Ljubljani.

Leta 1919 je organiziral znameniti pevski zbor »Ljubljana«, naslednje leto pa je kot pobudnik sodeloval pri ustanovitvi »Pevske zveze«, ki je povezala vse na slovenskem etičnem območju delujoče zbore v skupno organizacijo. Bil je njen osrednji pevovodja polnih dvajset let.

V taborišču v Vetrinju je že z začetkom šolskega leta 1945 uspešno organiziral in vodil slovensko gimnazijo, ki je odigrala odločilno vlogo v življenju begunske mladine.

Svoje življenje je posvetil javnemu delu, prežet neomajne vere ter neizmerne ljubezni do slovenstva, do slovenske pesmi, slovenske mladine in do slovenske zemlje.

Vsi, ki smo ga poznali in cenimo njegovo delo se ga bomo spomnili pri nocojšnji sveti maši.

Več

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.