Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Tone Gorjup (foto: ARO)
Tone Gorjup

20 let samostojne Slovenije v Avstraliji

| 20.06.2011, 06:49 Matjaž Merljak

Rojaki iz Avstralije so pred dvajsetimi leti pa tudi že prej od nastanka Demosa ali bolje odkar so se začeli v petdesetih letih prejšnjega stoletja povezovati, sanjali o samostojni Sloveniji. Na vse to se želijo spomniti s praznovanji, ki se začenjajo ta konec tedna. Posebno darilo slovenski narodni skupnosti v domovini in po svetu pa je obsežen zbornik From dreams to rreality – Od sanj do resničnosti, ki je izšel prav te dni.

Rojaki v Avstraliji so po drugi svetovno vojni podpirali številne pobude na tujem živeče slovenske skupnosti, ki si je prizadevala za samostojno Slovenijo. Njihovi predstavniki so se udeleževali raznih srečanj v Evropi in na drugih celinah, sodelovali so pri številnih pobudah od ustanovite Slovenika v Rimu, prek študijskih dnevov Draga, do Poslanice narodu, v kateri je Narodni odbor za Slovenijo v smislu majniške deklaracije zahteval enakopravnost v družini evropskih narodov in pravico do demokratičnega odločanja o usodi slovenskega naroda. Obenem je slovenska skupnost v Avstraliji budno spremljala in podpirala vse demokratične spremembe v domovini od upora proti skupnim šolskim jedrom, prek znamenite 57. številke Nove revije, do ustanovitve Demosa, pa vse do priznanja samostojne Slovenije s strani Avstralije 16. januarja 1992. O vsem tem govori tudi knjiga oziroma zbornik Drage Gelt Od sanj do resničnosti, ki je izšel te dni in v kateri je na devetsto straneh zbran kronološki pregled pomembnih dogodkov in dogajanj časa, ki je neponovljiv za vse Slovence.

Rojaki v Avstraliji se bodo dvajsete obletnice samostojne Slovenije spomnili s številnimi prireditvami. Prve potekajo že ta konec tedna na nekaterih društvih v Sydneyu in Melbournu. Ena večjih prireditev bo prihodnjo soboto v dvorani slovenskega verskega in kulturnega središča Sv. Rafaela v Sydneyu. Na slavnostni akademiji s kulturnim programom bodo predstavili zbornik Od sanj do resničnosti, odprli razstavo z naslovom Naša pot v samostojno Slovenijo in prikazali film Avstralska Slovenija za samostojno Slovenijo. Praznovanje se bo nadaljevalo tudi v nedeljo s sveto mašo za domovino. Ta dan praznujejo tudi v verskem in kulturnem središču Sv. Cirila in Metoda v Melbournu. Začelo se bo s sveto mašo za domovino in nadaljevalo s slavnostno akademijo v dvorani pod cerkvijo. Tudi nova številka dvomesečnika Misli je rojake spodbudila, naj skrbijo za povezanost z Bogom enako ali še bolj pa naj skrbijo za dobre medsebojne odnose in vrednote, za naše družine in domove, za našo domovino in državo. Dodajmo še, da po Avstraliji te dni potuje tudi razstava z naslovom: Identiteta Slovenije – oblikovanje za državo. Gre za prenosno razstavo nekaterih del že pokojnega oblikovalca Miljenka Licula s katerimi je pomembno zaznamoval simbolno podobo nove države, od denarja in potnega lista do vozniškega dovoljenja in številnih znamk.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.