Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Seminar o arhivih (foto: Svet slovenskih organizacij SSO)
Seminar o arhivih

Seminar o vodenju arhiva

| 15.06.2011, 23:38 Matjaž Merljak

V torek, 14. junija je v prostorih Kulturnega centra Lojze Bratuž potekal začetni seminar o vodenju dokumentarnega in arhivskega gradiva kulturnih, prosvetnih in športnih društev. Seminar je goriški SSO pripravil skupaj s Pokrajinskim arhivom iz Nove Gorice in je bil namenjen goriškim članicam krovne organizacije.

O pomenu in pravilnem vodenju arhiva je spregovoril strokovnjak Jurij Rosa. Drago Trpin, ravnatelj Pokrajinskega arhiva iz Nove Gorice pa je prinesel pozdrave in podčrtal pomen, ki ga imajo društveni arhivi za utemeljevanje slovenske prisotnosti na goriškem področju. Ravno tak pomen imajo še privatni in cerkveni arhivi oz. arhivi slovenskih župnij.

Seminarja se je udeležilo več predstavnikov kulturnih društev in zvez, ki so včlanjeni v SSO. Vsaka članica ima svoj arhiv, ki je bolj ali manj organiziran. Vendar neglede na to, pa predstavlja pomemben vir informacij oz. dokumentarnega gradiva, ki ga ne gre nikakor izgubiti. Uničenje arhivskega gradiva predstavlja brisanje narodne in kulturne prisotnosti, ki si je ne smemo dovoliti. Tako je v svojem uvodu poudaril strokovnjak Jurij Rosa, ki je nadaljevanju razložil pomen različnega dokumentarnega in arhivskega gradiva ter način katalogiranja in hranjenja.

Projekt o arhivskem gradivu se bo še nadaljeval. Na vrsti je sedaj ugotovitev lokacij društvenih arhivov, njihovo stanje in način vodenja. Predstavniki posameznih društev bodo to opravili v sledečih mesecih, skupaj z osebjem Pokrajinskega arhiva v Novi Gorici.

Gorica, 15. junij 2011

Svet slovenskih organizacij - Gorica

 

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.