Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Seminar o arhivih (foto: Svet slovenskih organizacij SSO)
Seminar o arhivih

Seminar o vodenju arhiva

| 15.06.2011, 23:38 Matjaž Merljak

V torek, 14. junija je v prostorih Kulturnega centra Lojze Bratuž potekal začetni seminar o vodenju dokumentarnega in arhivskega gradiva kulturnih, prosvetnih in športnih društev. Seminar je goriški SSO pripravil skupaj s Pokrajinskim arhivom iz Nove Gorice in je bil namenjen goriškim članicam krovne organizacije.

O pomenu in pravilnem vodenju arhiva je spregovoril strokovnjak Jurij Rosa. Drago Trpin, ravnatelj Pokrajinskega arhiva iz Nove Gorice pa je prinesel pozdrave in podčrtal pomen, ki ga imajo društveni arhivi za utemeljevanje slovenske prisotnosti na goriškem področju. Ravno tak pomen imajo še privatni in cerkveni arhivi oz. arhivi slovenskih župnij.

Seminarja se je udeležilo več predstavnikov kulturnih društev in zvez, ki so včlanjeni v SSO. Vsaka članica ima svoj arhiv, ki je bolj ali manj organiziran. Vendar neglede na to, pa predstavlja pomemben vir informacij oz. dokumentarnega gradiva, ki ga ne gre nikakor izgubiti. Uničenje arhivskega gradiva predstavlja brisanje narodne in kulturne prisotnosti, ki si je ne smemo dovoliti. Tako je v svojem uvodu poudaril strokovnjak Jurij Rosa, ki je nadaljevanju razložil pomen različnega dokumentarnega in arhivskega gradiva ter način katalogiranja in hranjenja.

Projekt o arhivskem gradivu se bo še nadaljeval. Na vrsti je sedaj ugotovitev lokacij društvenih arhivov, njihovo stanje in način vodenja. Predstavniki posameznih društev bodo to opravili v sledečih mesecih, skupaj z osebjem Pokrajinskega arhiva v Novi Gorici.

Gorica, 15. junij 2011

Svet slovenskih organizacij - Gorica