Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Pevsko glasbeni večer 2011 (foto: Svobodna Slovenija)
Pevsko glasbeni večer 2011

Pevsko glasbeni večer

Slovenci po svetu | 16.06.2011, 07:24 Matjaž Merljak

Mladina je zelo aktivna v slovenski skupnosti v Argentini. V vsakem izmed krajevnih Domov delujejo mladinske organizacije, povezane v centralnem odboru. Med drugimi dejavnostmi vsako leto organizirajo Pevsko glasbeni večer, neke vrste festival, na katerem nastopajo solisti, včasih tudi mladinski zbori, pa razne skupine, ki izvajajo moderno svetovno in tudi slovensko glasbo.

Udeležba ima svoja pravila. V skupinah so lahko tudi argentinski prijatelji, a biti mora pretežno sestavljena s člani skupnosti slovenskega izvora. Vsak udeleženec ali skupina predstavi tri točke, od katerih mora vsaj ena biti slovenska.

Letos je bil ta večer že 42. po vrsti. Potekal je v soboto, 14. maja 2011, v Slovenski hiši. V dvorani se je čutilo veselo razpoloženje poslušalcev, ki so nestrpno čakali na odkritje letošnjih talentov. Pa tudi krasno pripravljen oder, ves v barvah, je še bolj pripomogel k pričakovanju.

Pevsko glasbeni večer 2011 - nastopile so skupine in posamezniki
Pevsko glasbeni večer 2011 - nastopile so skupine in posamezniki © Svobodna Slovenija
Čeprav v interpretacijah prevladuje rock glasba, je bila tudi to pot izbira zelo pestra. En pianist, lirični solist, duet sester (pop glasba) in bratov (rock, vključno eno Siddharta), dve melodični solistki (ena kar najstnica), rock kantavtor, pa tri skupine. Ena od teh (pod imenom Zlatorock) se je zbrala prav za ta večer, z mlado pevko in glasbeniki različnih Domov, in žela uspeh in priznanje.

Ob koncu je 'ocenjevalna komisija' prišla do zaključka, da ni le eden najboljši, ampak da so vsi nastopajoči vredni pohvale, ker se je vsak odlično izkazal v svojem. Zato so podelili priznanja vsem, vsakemu po svoji odliki!

Res je bil zelo lepo pripravljen večer, v katerem smo vsi uživali. Upamo, da bo v bodoče še mnogo takih, saj vsako leto odidemo s prepričanjem, da se splača! Brez vsakega dvoma lahko rečemo, da slovenska mladina IMA talent!

Slovenska mladina ima talent - pevsko glasbeni večer 2011
Slovenska mladina ima talent - pevsko glasbeni večer 2011 © Svobodna Slovenija

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.