Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Vadstena 2011: birma in tradicionalno srečanje

| 13.06.2011, 15:00 Matjaž Merljak

Pri sveti Brigiti v Vadsténi so se na binkoštno soboto (11. junija 2011) tradicionalno zbrali Slovenci s Švedske. Letos so imeli ob tem tudi slovesnost svete birme, kar je v slovenskih izseljenskih skupnostih v Evropi redkost. Pet mladih Slovencev iz Göteborga je zakrament Svetega Duha prejelo po rokah nadškofa Alojza Urana.

Slovenski izseljenski duhovnik na Švedskem, Zvone Podvinski, je povedal, je k birmi šlo pet mladih rojakov, bratrancev in sestričen, ki jih je spremljal od prvega svetega obhajila naprej. Priprava je povezala tudi njihove družine in bližnje.

Tudi letos so prišli rojaki z vse Švedske, bilo jih je od 170 do 180, kar je več kot prejšnja leta. Poleg nadškofa Urana so bili gostje še trio Goveja župca, mladi iz Berlina, ki so odigrali igrico Godci iz Vadstene ter rojaki iz Švice pod vodstvom župnika Davida Taljata.

Srečanje rojakov v Vadsteni, Švedska
Srečanje rojakov v Vadsteni, Švedska © Matjaž Merljak
Srečanje so začeli s sveto mašo, nadaljevali s procesijo do slovenske lipe, kjer so se spomnili tudi jubileja naše mlade države in končali v cerkvi svete Brigite Švedske. Ubrano so zapeli pod vodstvom Jerice Gregorc Bukovec, ki jih je spremljala na orgle.

V kulturnem delu so po zapetih himnah prisluhnili pozdravom, med njimi je bila tudi predstavnica slovenske ambasade iz Stockholma.

Nadškof Uran je bil v Vadsteni že pred desetimi leti in je v pogovoru za naš radio dejal, da je Vadstena močno duhovno središče te severne evropske države. To se prenaša na ljudi, ki tja prihajajo. Tradicionalna srečanja Slovencev pa imajo po nadškofovih besedah vsestransko sporočilo: na eni strani se romar sreča sam s seboj, z drugimi rojaki in z Bogom, ki je vir vsega življenja Zahvalil se je župniku Zvonetu Podvinskemu in misijskemu pastoralnem svetu za opravljeno delo.

V Vadsteni bo tudi prihodnje leto binkoštno srečanje in romanje Slovencev. To bo še posebej slovesno, saj bo Slovenska katoliška misija na Švedskem praznovala 50-letnico.