Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Slovenska Pristava pri Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Slovenska Pristava pri Clevelandu

Na Slovenski Pristavi bo velika proslava

| 12.06.2011, 18:56 Matjaž Merljak

Naš sodelavec iz Clevelanda tokrat poroča o nedeljskem referendumu, življenju v slovenskih župnijah in dejavnosti na Slovenski Pristavi, ki je priljubljeno zbirališče rojakov.

Nedeljske referendumske volitve, ki so v Clevelandu pod vodstvom generalnega konzula, Jurčka Žmauca, potekale v prostorih slovenskega starostnega doma, tako kot v Sloveniji, po veliki večini zavrnile vse tri zakone. Tako se tudi tu nadaljuje nezaupanje v sedanjo vlado pod premierjem Borutom Pahorjem.

V nedeljo smo tudi praznovali Gospodov Vnebohod. Da nismo praznovali v četrtek, na praznik sam, so škofje v naši zvezni državi zopet, tako kot lani, odločili naj se praznuje na nedeljo.

Slovenski kulturni vrt, ki je del verige kulturnih vrtov, se lepo zahvaljuje vsem novim članom, ki so vstopili in podprli ta lepi delček kulturnih vrtov. Ta slovenski vrt je bil do razpada Jugoslavije jugoslovanski, a po letu 1991 je padel v roke Slovencev in tam imamo sedaj lepo urejeni vrtiček s kipi velikih Slovencev, kot na primer, kip škofa Barage, Ivana Cankarja in Franceta Prešerna.

Cleveland, Sveti Vid
Cleveland, Sveti Vid © Tone Ovsenik

Članice Oltarnega društva Svetega Vida so imele v nedeljo svojo skupno mesečno mašo in po tej mesečni sestanek. Včeraj so pa imele na voljo domače krofe v društveni sobi. Tako kot vsakič, ko ocvrejo to domačo sladico, je bilo odjemalcev dovolj.

Svetoviški pastoralni svet letos ni potreboval izvesti volitev za nove člane, nadomestnike štirih, ki jim je pretekel mandat. Prijavili so se samo štirje in ti so bili potrjeni v svet.

Pastoralni svet župnije Marije Vnebovzete je na svojem zadnjem sestanku ustanovil in razpravljal sklad za štipendije katoliških višjih šol. Ta sklad bo pomagal župljanom, ki hodijo v katoliške višje šole. Svet je tudi razpravljal o novem predvidenem parkirišču, katerega gradnja bi se morala že začeti, a zaradi neugodnega vremena to pomlad, je vse malce zaostalo. Svet je tudi govoril in se seznanil o novem ozvočenju v cerkvi. Nameravajo starega nadomestiti z novim.

Otvoritev bazena na Slovenski Pristavi pri Clevelandu
Otvoritev bazena na Slovenski Pristavi pri Clevelandu avgusta 2010 © Tone Ovsenik

Danes pa ima svoj letni dobrodelni piknik na Slovenski Pristavi Slovenska sobotna šola Marije Vnebovzete. Župnik Kumše bo daroval sveto mašo na Pristavi in nato bo na voljo kosilo, igre za otroke in razvedrilna glasba Alpskega seksteta.

Veliko se pa govori o proslavi, ki jo bo organizirala Slovenska Pristava z drugimi organizacijami. Ta bo potekala na njenih prostorih ob 50. letnici Slovenske Pristave in seveda praznovali bomo 20. letnico samostojne Slovenije v soboto, 25. junija na dan državnosti. Pričakujemo tudi goste iz Slovenije z ministrom Boštjanom Žekšem na čelu. Predvidena je parada z konjsko vprego, kulturnim programom in seveda glasbe treh ansamblov za pravo slovensko veselje.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.