Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Slovenski zdravniki z vsega sveta v Ljubljani

| 09.06.2011, 07:22 Matjaž Merljak

V Domus Medici na Dunajski 162 v Ljubljani se začenja 7. konferenca slovenskih zdravnikov iz sveta in Slovenije, ki ga skupaj z drugimi pripravlja Svetovni slovenski kongres SSK. Do sobote bodo udeleženci razmišljali o aktualnih temah, med drugim o obvladovanju infekcijskih bolezni v Sloveniji in po svetu ter infektologiji in medicini v izrednih razmerah.

Strokovni odbor pri Svetovnem slovenskem kongresu je v sodelovanju s Slovenskim zdravniškim društvom in Zdravniško zbornico Slovenije že pred leti oblikoval predlog za tovrstna srečanja z namenom, da bi čim širšemu krogu slovenskih zdravnikov omogočili seznanitev z najnovejšimi dosežki na področju različnih vej medicine in preko slovenskih vrhunskih strokovnjakov ter znanstvenikov, ki delujejo v tujini, omogočili čim hitrejši pretok znanja v slovenski prostor. Na drugi strani pa takšna srečanja odpirajo tudi vrata naši zdravstveni dejavnosti navzven, saj bo srečanje omogočilo zdravnikom, ki delujejo v Sloveniji, vzpostavitev tesnejših stikov s kolegi, ki delujejo v vrhunskih ustanovah v tujini, kar se je doslej že izkazalo kot za koristno in učinkovito. Prepričani smo, da ima srečanje ne le nacionalni zdravstveni, marveč tudi širši družbeni pomen.

Ob začetku konference bodo izdali tudi zbornik s prispevki sodelujočih v programu, ki bo na voljo na konferenci in kasneje v pisarni Svetovnega slovenskega kongresa.

Častni pokrovitelj je Borut Pahor, predsednik Vlade Republike Slovenije, glavni pokrovitelj pa Zdravniška zbornica Slovenije.

Osrednje programske točke

  • Uvodna predavanja izbranih strokovnjakov iz Slovenije in tujine
  • Obvladovanje infekcijskih bolezni v Sloveniji in po svetu
  • Infektologija in medicina v izrednih razmerah
  • Predstavitev raziskovalnih del slovenskih medicinskih strokovnjakov iz sveta in Slovenije
  • Podiplomski in mednarodni izobraževalni procesi
  • Zdravstvena reforma v 20 letih samostojnosti Slovenije
  • Dodelitev kreditnih točk za stalno podiplomsko izpopolnjevanje je v postopku.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na telefonu +386 1 24 28 550 ali po elektronski pošti.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.