Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Kapelica Marije Pomagaj v Marian Valley v Queenslandu (foto: Mirko Cuderman)
Kapelica Marije Pomagaj v Marian Valley v Queenslandu

Priznanje za slovensko kapelico

| 08.06.2011, 08:09 Matjaž Merljak

Mirko Cuderman je v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini v nedeljo, 5. junija 2011, povedal o zadnjih dogodkih v slovenski skupnosti v Queensladnu, Kraljičini deželi v Avstraliji, ter se tudi spominjal dogodkov pred 20-imi leti.

RO: Že več mesecev je minilo, odkar sva se zadnjič slišala. Kaj se je zanimivega zgodilo?

Cuderman: Dober večer, g. Merljak in pozdrav vsem vsem poslušalcem oddaje SSD. Glede slovenskih društev lahko rečem, da kljub staranju generacije tukaj korajžno nadaljujejo tradicijo svojih rednih srečanj in piknikov. V nedeljo, 1. maja, na praznik Božjega Usmiljenja smo imeli med seboj patra Valerijana, ki je v društvu Planinka daroval Velikonočno sveto mašo. V pridigi se je spomnil papeža Janeza Pavla II., ko se je isti dan v Rimi vršila njegova slovesna proglasitev za blaženega. Razložil nam je pomen Božjega Usmiljenja, kot je bilo razodeto sestri Faustini in potrjeno ter proglašeno od bivšega papeža Janeza Pavla II.. Pater Valerijan nam je povedal, da se sovraštvo in nasprotovanje Cerkve v sedanji dobi samo stopnjuje. Zato je to razodetje posebno pomembno in primerno sedanjemu času. Sovražniki Cerkve so v času komunizma rušili cerkve s krampi in buldožerji, sedaj pa uporabljajo javne medije. Sami smo lahko priče neresnične in sovražne propagande, ki nas oziroma našo Cerkev vsestransko ogroža. Zato moramo znati razločevati Resnico od neresnice in moliti za spreobrnjenje grešnikov, kot je bilo naročeno sestri Faustini. Letošnjo Velikonočno sv. mašo je posebno lepo poživelo velikonočno petje. Pater je kot po navadi prejšnji dan daroval sveto mašo za rojake na Gold Coastu pri društvu LIPA.

RO: Ali mi lahko poročate kakšno zanimivost, ki se je zgodila pri Vas v preteklem času?

Cuderman: Z veseljem lahko poročam o veseli novici, da je naša kapelica v Marijini dolini dobila zelo lepo priznanje v mesečni reviji LIFESTYLE. To lično barvno revijo izdaja Beaudesert shire Council, kjer predstavljajo svoje posebne lepote in privlačnosti, ki jih nudi dotična občina v svojem okolju. V tej izdaji je Marian Valley lepo predstavljena kot UNITED NATION OF DEVOTION. Od vseh številnih kapelic je naša kapelica Marije Pomagaj s slikami na treh straneh predstavljena kot vzorna predstava slovenske skupnosti na tem lepem delu Avstralije. Res lepa in vesela novica, da je občina - Beaudesert Shire Council ponosna na slovenski doprinos v Marijini dolini - pri tukajšnjem združenju vernikov navzočih narodov (United nation of devotion). Znano mi je, da predsednica društva Lipe na Gold Coastu Irena Jernej skuša najti primeren čas za slovensko srečanje v Marian Valley, saj ta kraj res idealen za sproščeno in domače srečanje. Upajmo, da bo tamkajšnjemu odboru LIPE to uspelo.

RO: To je res lepa predstava Slovenije na tem oddaljenem delu sveta. Ali je Vaša kapelica še kje drugje omenjena oziroma predstavljena?

Cuderman: Gospod profesor Drago Ocvirk je napisal zanimivo knjigo RAJ Z NAPAKO iz življenja misijona na Salomonovih otokih. Naj dodam, da so Salomonovi otoki v neposredni bližini Brisbana, zato se naš občasni misijonar g. Drago Ocvirk večkrat ustavi pri nas. V tej knjigi zelo lepo prvoročno opisuje dogodke in zgodbe te tako malo poznane dežele. V tej knjigi tudi daje lepo predstavo s sliko naše kapelice MARIJE POMAGAJ v Marian Valley. Pisec knjige g. Drago Ocvirk je tudi blagoslovil kapelico, ki privablja čedalje več romarjev iz širne Avstralije.

Kapelica je posvečena Mariji Pomagaj
Kapelica je posvečena Mariji Pomagaj © Mirko Cuderman

RO: Sedaj smo v času priprav 20-letnice osamosvojitve Slovenije. Ste bili v tej dobi osamosvajanja aktivni tudi rojaki v Queenslandu?

Cuderman: Seveda. O tem bi Vam lahko veliko poročal. Tukaj smo bili nadvse navdušeni nad idejo samostojne in demokratične Slovenije. Uspešno smo sodelovali na vseh področjih: v javnih protestih, osebnih in pismenih prošenj na vodilne osebe pri zvezni vladi v Canberri ter sodelovanja pri tukajšnji javni mediji. V arhivu hranim dokumentacijo o tistih odločilnih dnevih. Kopije sem že izročil Dragici Gelt, ki sedaj zbira gradivo za svojo knjigo, kjer bodo zabeleženi avstralski doprinosi bitke za Slovenijo. Imam tudi video posnetke tukajšnjih TV postaj, ki so poročali o naših protestih in novicah za časa vojne v Sloveniji. V bitki za Slovenijo Brisbane ni zaostajal za Melbournom in Sydneyom. Rad bi dodal dejstvo, da je bil Brisbane prvi v Avstraliji, ko smo javno preko televizije na društvu Planinke proslavili proglasitev samostojne Slovenije. Isti dan 26. junija, ko je bila tukaj na televiziji objavljena novica ob proglasitvi samostojne Slovenije, smo to že v Brisbanu proslavljali s harmoniko in plesom skupaj s televizijskimi novinarji, kar so oni že isti dan kazali na dnevnih poročilih.

Pogovor na to temo bova nadaljevala v eni naslednjih oddaj Slovencem po svetu in domovini ...

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.