Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Državni sekretar dr. Boris Jesih obiskal slovensko skupnost v Kanadi

| 07.06.2011, 02:21 Matjaž Merljak

Med 27. majem in 4. junijem 2011 je državni sekretar na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boris Jesih obiskal slovensko skupnost v Kanadi. Osnovni namen uradnega obiska je bil srečanje s slovensko narodno skupnostjo v Kanadi ter seznanitev s strukturami organiziranja in delovanja Slovencev v Kanadi. Hkrati je bil obisk namenjen tudi preučitvi stanja in dejanskih potreb za angažiranje učiteljice – inštruktorice za slovenski jezik, ki bi s svojim delovanjem pomagala pri usposabljanju učiteljev slovenskega jezika in ohranjanju zadovoljivega nivoja znanja slovenščine pri poučevanju v sklopu sobotnih šol.

Državni sekretar dr. Jesih je prvi dan obiska obiskal Slovensko društvo Lipa Park, si ogledal društvene prostore in se pogovoril z nekaterimi odborniki. Popoldne se je udeležil slovesne maše in akademije ob 50-letnici slovenske župnije Marije s čudodelno svetinjo v Torontu. Na slavnostni akademiji je bilo župniji Marije s čudodelno svetinjo ob 50. obletnici podeljeno priznanje za njeno skrb za ohranjanje slovenskega verskega in narodnostnega izročila med Slovenci v Kanadi.

Državni sekretar dr. Jesih je 29. in 30. maja 2011 nadaljeval uradni obisk v provinci Manitoba, kjer si je ogledal slovensko cerkev v Winnipegu in se srečal s predstavniki Kanadsko slovenskega kulturnega društva Winnipeg. Društvu je predal tudi priznanje ob 60. obletnici delovanja. Nato se je sestal še s predstavniki Slovensko kanadskega društva v Winnipegu. Drugi dan obiska v Manitobi je bil namenjen srečanju s predsednikom Zakonodajne skupščine Manitobe gospodom Georgom Hickesom, predstavitvi v Zakonodajni skupščini Manitobe ter seznanitvi z delovanjem regionalnih oblasti v Kanadi.

V torek, 31. maja 2011 je sledilo delovno srečanje s predstavnikoma provincijske vlade gospodom Chrisom Heseltinom, izvršnim direktorjem za Evropo, ZDA in mednarodne urade Ministrstva Alberte za mednarodne in medvladne odnose in gospodom Tomom Thackerayem, pomočnikom namestnika ministra za kulturo in skupnosti. Ob srečanju je državni sekretar predstavil stanje slovenske skupnosti v Calgary-u ter izrazil zahvalo Vlade RS za vso podporo, ki je je slovenska skupnost deležna s strani provincijskih oblasti. Isti dan se je dr. Jesih srečal še z vodstvom Slovensko kanadskega kluba v Calgary-u. Peti dan obiska pa je bil namenjen srečanju s Slovenci v Vancouvru.

V naslednji dneh si je dr. Jesih ogledal podjetja Wollwood, Top Grade Molds Ltd., Kodarin Industries in Blue Sky Process Solutions v Torontu in okolici, katerih lastniki so člani slovenske skupnosti v Kanadi. Sledil je obisk dveh slovenskih šol v Torontu in Hamiltonu ter župnije Sv. Gregorja Velikega v Hamiltonu. V petek, 4. junija se je srečal tudi z odborniki Kanadsko slovenskega kongresa in s člani Vseslovenskega kulturnega odbora.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.