Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Praznovanje Marije Pomagaj v Buenos Airesu (foto: Marko Vombergar)
Praznovanje Marije Pomagaj v Buenos Airesu

Žegnanje pri Mariji Pomagaj v Buenos Airesu

| 07.06.2011, 07:17 Matjaž Merljak

V nedeljo, 29. maja 2011, smo se zbrali ob novem prazniku naše Matere, saj nas Marija Pomagaj po svoji čudežni podobi z Brezij vedno spremlja v slovenski cerkvi v okviru Slovenske hiše v Buenos Airesu.

Slavje se je začelo v poznih dopoldanskih urah. Postopoma so rojaki napolnili cerkev in se tako pridružili praznovanju. Začeli smo s sveto mašo za vse žive in pokojne dobrotnike cerkve in Slovenske hiše. Daroval jo je delegat dr. Jure Rode ob somaševanju msgr. Mirka Grbca. V oltarnem prostoru, pod podobo Marije Pomagaj, je bila podoba blaženega Alojzija Grozdeta. Med mašno daritvijo je prepeval pevski zbor iz San Martina pod vodstvom prof. Lučke Marinček Kastelic. Na harmoniju je spremljala gospa Anka Savelli Gaser.

Kako pesem poživi doživljanje svete daritve! Prijetni so tudi vložki ljudskega petja. Slovenci radi poslušamo lepo izvajanje, zelo radi pa tudi pojemo.

Praznovanje se je začelo s sveto mašo
Praznovanje se je začelo s sveto mašo © Marko Vombergar

Med pridigo se je dr. Rode najprej spomnil graditelja hiše in cerkve, pokojnega msgr. Antona Oreharja. Nato se je ustavil ob praznovanju godu našega blaženega mučenca. Z veseljem je povedal, da imamo med nami, po dobroti postulatorja, tudi Grozdetovo relikvijo. Končno je razvijal bogate misli na mašna berila tega dne.

Po pridigi so se verniki v spoštljivi vrsti približali in vsak je poljubil relikvijo blaženega mučenca. Ob koncu pa je mogočno zazvenela zahvalna pesem, za toliko dobrot, s katerimi sta nas nagradila Bog in njegova Mati.

Pel je pevski zbor iz San Martina pod vodstvom prof. Lučke Marinček Kastelic
Pel je pevski zbor iz San Martina pod vodstvom prof. Lučke Marinček Kastelic © Marko Vombergar

Po končani mašni daritvi smo se pomaknili v dvorano, kjer so že bile pogrnjene mize. Veličastna podoba naše zavetnice Marije Pomagaj, pred njo pa rdeče rože, so krasile prostor. Pred zbrane rojake je stopil delegat dušnih pastirjev msgr. dr. Jure Rode. V imenu naših pastirjev in odbora Slovenske hiše se je zahvalil vsem dobrotnikom Slovenske hiše in cerkve Marije Pomagaj.

Nato nam je sanmartinski zbor pod taktirko prof. Lučke Marinček Kastelic zapel štiri Marijine pesmi. Glasovi so se lepo pretakali. Zlasti zadnja, argentinska folklorna Virgen de la Carrodilla, je vžgala publiko, ki je pevce nagradila z močnim ploskanjem.

Po posladku in kramljanju, pa tudi po ogledu razstave fotografij iz begunskih taborišč na Koroškem, smo se zopet pomaknili v cerkev Marije Pomagaj. Tu so bile pete litanije Matere Božje in blagoslov z Najsvetejšim.

V Slovenski hiši so praznovali god Marije Pomagaj
V Slovenski hiši so praznovali god Marije Pomagaj © Marko Vombergar

Nasičeni z duhovno in telesno hrano smo odšli domov. Hvala vsem, za vse dobro, ki naredite za Slovensko hišo.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.