Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

743. številka Novega glasa

| 04.06.2011, 20:05 Matjaž Merljak

Naslovnica 20. letošnje številke Novega glasa, sicer pa 743. številke primorskega tednika, ki je izšla 2. junija 2011, je posvečena zgodovinski zmagi Roberta Cosolinija v drugem krogu upravnih volitev za mesto župana v Trstu. Kandidat leve sredine je namreč z velikim odstotkom prednosti premagal nasprotnika Roberta Antonioneja, ki ga je podpiral desnosredinski tabor.

Zmago je slavila tudi dosedanja predsednica pokrajinske uprave Maria Teresa Bassa Poropat, ki je prehitela desnosredinskega kandidata Giorgia Reta in bila torej potrjena. Dogodek je – tudi s številnimi izjavami vidnih tržakih političnih predstavnikov - obsežnejše obdelan na tretji strani.

Deželni tajnik Slovenske skupnosti, edine slovenske politične stranke, odv. Damijan Terpin v uvodniku presoja prav rezultate volitev in ugotavlja, da je Trst obrnil stran. Na prvi strani je še zapis o čezmejnem romanju vernikov iz goriške nadškofije in koprske škofije na priljubljeno svetišče Sveto Goro; svečano slavje sta vodila msgr. De Antoni in msgr. Pirih, ki sta ob spominu na papežev obisk v Ogleju poudarila, da je zdaj čas, ko naj potrdimo vezi med obmejnima škofijama. Alojz Tul v svoji stalni rubriki piše o vlogi, ki so jo Slovenci imeli na zadnjih upravnih volitvah. Na verskih straneh je med drugim zapis o srečanju srednješolcev v Bologni, na katerem je slovenski duhovnik Bogdan Vidmar predstavil lik protifašističnega dušnega pastirja Filipa Terčelja. Goriška kronika poroča o lepo obiskanem Prazniku špargljev v Štandrežu, kjer se je zvrstilo tudi več kulturnih prireditev; na goriških straneh je tudi analiza pokrajinskega tajništva Slovenske skupnosti glede nedavnih pokrajinskih volitev, ki so spet nagradile dosedanjega predsednika Enrica Gherghetto, naklonjenega slovenski narodni skupnosti.

Na kulturnih straneh je med drugim objavljen zapis o zadnji letošnji predstavi Slovenskega stalnega gledališča v Gorici, to je odrski stvaritvi z naslovom Iv@n Cankar (Poln profil), in o običajnem četrtkovem literarnem srečanju na Mostovni v Solkanu, na katerem je bil gost odgovorni urednik Novega glasa in pesnik Jurij Paljk. Na tržaških straneh je med drugimi zapisi poročilo o pomembnem dogodku, ki je potekal v Rojanu ob 50-letnici Marijinega doma in 60-letnici cerkvenega pevskega zbora. Zvesta sodelavka Novega glasa Suzi Pertot je s svojim žlahtnim peresom tokrat popeljala bralce na nepoznane vrhove Banjške planote. Poleg običajnih mnenj in rubrik je tudi v tej številki NG športni kotiček, ki je tokrat namenjen sijajnemu prvenstvu nogometnega moštva iz Vidma.

Naslovnica 743. številke Novega glasa
Naslovnica 743. številke Novega glasa © Danijel Devetak, Novi glas

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.