Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Slovenci v Londonu 1991 - 1994

| 01.06.2011, 09:38 Matjaž Merljak

V tem mesecu mineva dvajset let odkar je Slovenija razglasila svojo državnost. Ob tej priložnosti Znanstvenoraziskovalni center SAZU v svojem Atriju na Novem trgu 2 skupaj z Arhivom RS 1. junija 2011 ob 19h odpira razstavo z naslovom 'Slovenci v Londonu 1991-1994. Kronika delovanja civilne družbe v času osamosvajanja: Slovenski krizni center in glasilo Slovenian Newsletter.'

Razstavo, ki je postavljena v prostorih Atrija ZRC, sta arhitekt Miha Dobrin in arhitektka Jana Valenčič oblikovala na podlagi ohranjenega gradiva akcijske skupine Slovenski krizni center in glasila The Slovenian Newsletter, ki sta takrat delovala v Londonu. Ob napadu na Slovenijo so londonski Slovenci odgovorili z akcijo. Medijem, ki so slabo poznali razmere, so pojasnjevali slovensko stališče do odcepitve od Jugoslavije in začeli sistematično lobirati v britanskem parlamentu. Kasneje so britansko javnost, ki o razmerah v Sloveniji ni vedela kaj dosti in je na Slovenijo tedaj gledala kot na vojno žarišče, seznanjali s kulturo, gospodarstvom in lepotami rodne dežele.

Kot stranski produkt teh akcij se je začelo nabirati arhivsko gradivo, sprva naključno, pozneje pa ga je  skupina okrog Slovenskega kriznega centra in glasila The Slovenian Newsletter začela zbirati organizirano in sistematično.

Zakaj razstava? Sodelujoči so želeli, da prelomni dogodki v času in prostoru ne bi bili pozabljeni. Svoje delovanje ob osamosvajanju Slovenje so predstavili na svojevrsten način. Razstava predstavlja bogato  slikovno, časopisno, dopisno in plakatno gradivo, ki obiskovalce popelje v obdobje nastajanja Slovenije in sočasnih dogodkov v Londonu, in kaže čustveno navezanost posameznikov na domovino.

Razstava, ki jo bodo ob prisotnosti avtorjev odprli dr. Dragan Matić, dr. Marko Hawlina in dr. Oto Luthar, bo na ogled do 20. junija 2011. Vljudno vabljeni!

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.