Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Obvezno ločeno zbiranje in prevzemanje bio razgradljivih odpadkov

Slovenija | 28.06.2011, 16:55 Blaž Lesnik

V petek (1. julija) se bo izteklo prehodno obdobje in po vsej Sloveniji po obvezno ločeno zbiranje in prevzemanje biološko razgradljivih odpadkov.

Ločevanje in predelava biološko razgradljivih odpadkov sta izjemno pomembna. Če tovrstne odpadke odložimo na deponiji, pri tem nastaja deponijski plin, ki je sestavljen iz 60 odstotkov metana in 40 odstotkov ogljikovega dioksida. Predvsem metan, ki je tudi eden od toplogrednih plinov, predstavlja veliko obremenitev za okolje.

V Sloveniji je trenutno šest kompostarn z veljavnim okoljevarstvenim dovoljenjem, tri kompostarne imajo tovrstno dovoljenje pred gradnjo, pet pa jih je v postopku pridobivanja dovoljenja. Zmožnost predelave v kompostarnah je tako že skoraj 100.000 ton, prav tolikšna je zmogljivost bioplinarn, ki jih je v državi pet.

Če imajo gospodinjstva to možnost, jim na ministrstvu za okolje močno priporočajo hišno kompostiranje. Pri tem velja opozoriti tudi na hierarhijo ravnanja z odpadki: najprej preprečiti, potem šele obdelati, reciklirati oziroma predelati odpadek. Tisti, ki se bodo odločili za tovrstno predelavo, bodo tudi prihranili pri stroških, saj jim javne službe ne bodo smele obračunavati odvoza biološko razgradljivih odpadkov,

V ločeno zbiranje biološko razgradljivih odpadkov je bilo sicer že leta 2010 vključenih 114 občin in 37 od 60 izvajalcev javnih služb.

V Sloveniji je bilo leta 2009 zbranih okoli 49.600 ton biološko razgradljivih odpadkov, leta 2010 pa nekaj več kot 50.000 ton. Napredek je bil zelo majhen in po začetku veljavnosti uredbe bi morala biti ta količina precej višja.

Biološko razgradljivi odpadki sicer predstavljajo med 36 in 37 odstotkov vseh komunalnih odpadkov, ki jih je na leto okoli 800.000 ton.

Slovenija, Politika, Kmetijstvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.