Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko

Obvezno ločeno zbiranje in prevzemanje bio razgradljivih odpadkov

Slovenija | 28.06.2011, 16:55 Blaž Lesnik

V petek (1. julija) se bo izteklo prehodno obdobje in po vsej Sloveniji po obvezno ločeno zbiranje in prevzemanje biološko razgradljivih odpadkov.

Ločevanje in predelava biološko razgradljivih odpadkov sta izjemno pomembna. Če tovrstne odpadke odložimo na deponiji, pri tem nastaja deponijski plin, ki je sestavljen iz 60 odstotkov metana in 40 odstotkov ogljikovega dioksida. Predvsem metan, ki je tudi eden od toplogrednih plinov, predstavlja veliko obremenitev za okolje.

V Sloveniji je trenutno šest kompostarn z veljavnim okoljevarstvenim dovoljenjem, tri kompostarne imajo tovrstno dovoljenje pred gradnjo, pet pa jih je v postopku pridobivanja dovoljenja. Zmožnost predelave v kompostarnah je tako že skoraj 100.000 ton, prav tolikšna je zmogljivost bioplinarn, ki jih je v državi pet.

Če imajo gospodinjstva to možnost, jim na ministrstvu za okolje močno priporočajo hišno kompostiranje. Pri tem velja opozoriti tudi na hierarhijo ravnanja z odpadki: najprej preprečiti, potem šele obdelati, reciklirati oziroma predelati odpadek. Tisti, ki se bodo odločili za tovrstno predelavo, bodo tudi prihranili pri stroških, saj jim javne službe ne bodo smele obračunavati odvoza biološko razgradljivih odpadkov,

V ločeno zbiranje biološko razgradljivih odpadkov je bilo sicer že leta 2010 vključenih 114 občin in 37 od 60 izvajalcev javnih služb.

V Sloveniji je bilo leta 2009 zbranih okoli 49.600 ton biološko razgradljivih odpadkov, leta 2010 pa nekaj več kot 50.000 ton. Napredek je bil zelo majhen in po začetku veljavnosti uredbe bi morala biti ta količina precej višja.

Biološko razgradljivi odpadki sicer predstavljajo med 36 in 37 odstotkov vseh komunalnih odpadkov, ki jih je na leto okoli 800.000 ton.

Slovenija, Politika, Kmetijstvo
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...