Alen SalihovićAlen Salihović

Benedikt XVI.: Evharistija je protistrup za današnjo individualistično kulturo

Cerkev po svetu | 26.06.2011, 13:39 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je pri današnjem opoldanskem nagovoru spregovoril o pomenu evharistije. V Italiji in številnih drugih državah je namreč praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi, ki smo ga obhajali v četrtek, v bogoslužnem koledarju prestavljen na nedeljo. Ob koncu se je spomnil Božjih služabnikov, ki so bili včeraj in danes razglašeni za blažene.

Brez evharistije Cerkev ne bi obstajala, je poudaril papež in dodal, da evharistija iz človeške skupnosti ustvarja skrivnost občestva, ki je sposobno prinašati Boga svetu in svet k Bogu.

V današnji individualistični zahodni kulturi, ki se sicer širi po vsem svetu, evharistija predstavlja neke vrste protistrup, ki deluje v mislih in srcih vernikov ter v njih nenehno seje miselnost občestva, služenja, medsebojne pomoči, skratka miselnost Evangelija. Prvi kristjani v Jeruzalemu so bili vidno znamenje tega novega načina življenja – živeli so bratsko, vse dobrine so bile skupne, da nihče ne bi bil reven. K temu jih je spodbujala evharistija.

Tudi v naslednjih rodovih, skozi stoletja je Cerkev kljub omejitvam in grešnosti v svetu predstavljala moč občestva. Pomislimo samo na najtežje trenutke v zgodovini, je dejal papež in poudaril, kako velikega pomena je bila za vernike v totalitarnih državah možnost udeležbe pri nedeljski maši. Vendar je praznina lažne svobode prav tako nevarna. Zato je občestvo s Kristusovim telesom zdravilo za um in voljo, da bi znova pridobili občutek za resnico in skupno dobro.

Benedikt XVI. se je po molitvi spomnil novih blaženih v teh dneh. V Hamburgu v Nemčiji so bili za blažene razglašeni Johannes Prassek, Eduard Mueler in Hermann Lange. Leta 1943 so jih ubili nacisti. V Milanu pa so bili danes za blažene razglašeni: Serafino Morazzone, župnik, ki je živel konec 18. in v začetku 19. stoletja. Misijonar v Mjanmaru Clemente Vismara in s. Enrichetta Alfieri, poimenovana tudi angel milanskega zapora sv. Viktorja.

V Italiji pa je danes tudi dan dobrodelnosti za papeža – nabirka za Petrov novčič. Benedikt XVI. se je zahvalil vsem, ki z molitvijo in drugimi prispevki , podpirajo njegovo apostolsko delovanje in dobrodelne pobude.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...