Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Slovenija praznuje 20 let  (foto: nn)
Slovenija praznuje 20 let

Prireditve ob dnevu državnosti

Slovenija | 24.06.2011, 11:24 Tanja Dominko

Ob 20-letnici samostojnosti Slovenije in dnevu državnosti po vsej državi že nekaj časa potekajo najrazličnejše prireditve in slovesnosti. Vrhunec praznovanja bo danes, ko bo na Kongresnem trgu osrednja državna slovesnost, še pred tem pa slavnostna seja državnega zbora. V ljubljanski stolnici pa bo dekan kardinalskega zbora in nekdanji državni tajnik kardinal Angelo Sodano ob 18. uri daroval mašo za domovino. Somaševali bodo apostolski nuncij Juliusz Janusz in ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres ter drugi slovenski škofje.

Govornik na osrednji državni slovesnosti bo predsednik republike Danilo Türk, svojo udeležbo pa so že napovedali tudi predsedniki vseh štirih sosednjih držav - Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske. Njihov prihod po Türkovih besedah simbolizira spoštovanje, ki ga Slovenija uživa v neposrednem sosedstvu in v svetu. Goste bo po kosilu na Ljubljanskem gradu med drugim popeljal po starem mestnem jedru slovenske prestolnice.

Program slovesnosti na Kongresnem trgu se bo začel ob 20. uri s prenosom slavnostne seje državnega zbora na velikih ekranih. Sledil bo prikaz posebnih postrojev Garde Slovenske vojske, ob 21. uri pa pričakujejo zastavonoše Slovenske vojske, Slovenske policije ter veteranskih in domoljubnih društev. Pridružila se bo tudi častna enota, sestavljena iz Policijskega orkestra in Garde Slovenske vojske.

Himni in pregledu častne enote bo sledil slavnostni govor, zatem pa bo na vrsto prišel umetniški del slovesnosti, na katerem bodo med drugim nastopili Slovenski oktet, Siddharta in Carmina Slovenica. Proslava se bo končala s kratkim ognjemetom z Ljubljanskega gradu in topovskimi salvami. Stroški za proslavo znašajo okoli 270 tisoč evrov, kar po navedbah urada vlade za komuniciranje bistveno ne odstopa od zadnjih let.

Že popoldne bodo s slovesno sejo glavnega odbora obletnico in dan državnosti obeležili tudi v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve. Na seji bo spregovoril predsednik združenja Ivan Oman ter člani predsedstva in vidna imena slovenske osamosvojitve Janez Janša, Dimitrij Rupel, Lojze Peterle, Igor Bavčar in Tone Krkovič.

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar, predsednik republike Danilo Türk in predsednik vlade Borut Pahor pa popoldne pripravljajo tudi sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. Sprejema se bodo udeležili tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, generalni direktor policije Janko Goršek, ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alojz Šteiner.

Kako bo drugje po Sloveniji?

V številnih krajih so praznovali že sinoči, nekaj prireditev pa se obeta tudi drevi. Med njimi slovesnost ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije v Mariboru pripravlja Zavod Antona Martina Slomška. V Ljutomeru so dogodek povezali s 140. obletnico Prostovoljnega gasilskega društva in se bodo na glavnem trgu zbrali že ob 14. uri. Na Gorenjskem bo slovesnosti več, ena bo ob 17. uri pri lipi samostojnosti v Radovljici. V kulturnem programu bodo sodelovali: Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska, Pihalni orkester Lesce, Mažoretna skupina Osnovne šola A. T. Linharta Radovljica, pevka Petra Čebulj in recitatorja Alenka Bole Vrabec in Janez Zore. V Šoštanju bo prireditev prav tako na prostem, in sicer se bodo zbrali ob 17. uri na Trgu svobode. V Ljubnem pri Savinji bo ob isti uri maša za domovino, in sicer jo bo v župnijski cerkvi sv. Elizabete daroval upokojeni mariborski nadškof Franc Kramberger, v programu bo sodelovala tudi tamkajšnja osnovna šola. Ob 17. uri bo slovesnost ob 20. obletnici slovenske samostojnosti tudi v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu. Slavnostni govornik bo predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle, program pa bodo sooblikovali dijaki in dijakinje Škofijske klasične gimnazije.

V Trnovem v Ljubljani nocoj pripravljajo tradicionalno kresovanje s kulturnim programom, slavnostni govornik pa bo prof. dr. Janez Juhant. Zagorelo bo tudi v Dolah pri Litiji, a nekoliko drugače. V počastitev 20. obletnice samostojnosti Republike Slovenije bodo namreč prižgali največjo oglarsko kopo. V Vojniku bodo 20. obletnico združili s počastitvijo praznika krajevne skupnosti, zbrali se bodo ob 19. uri v Kulturnem domu. V Šmarju pri Jelšah so prireditev, ki se začenja ob 19. uri, naslovili Domovina, ti si moj dom. Zbrali se bodo na ploščadi pred kulturnim domom. V Vodicah pa bodo pred praznovanjem državnosti ob 20. uri pripravili še festival harmonikarjev. Na osrednjem delu praznovanja pa bosta sodelovala Godba Vodice in Mešani pevski zbor Biser. V bližnjem Mengšu se bodo zbrali ob 19-ih pred spomenikom samostojnosti, prireditev organizirata Občina Mengeš in Zveza veteranov vojne za Slovenijo – Mengeš. Na Gorenjskem, natančneje v Adergasu pa bo ob 19. uri maša za domovino v tamkajšnji cerkvi Marijinega oznanjenja. To je le nekaj slovesnosti, ki smo jih omenili, pripravljajo pa jih še veliko.

Kakšna bo praznična sobota?

Jutri, v soboto slovesnosti ob obletnici osamosvojitve in dnevu državnosti pripravljajo v Novi Gorici, na Ljubelju in v Žužemberku. V Trbovljah in Celju pa bosta maši za domovino. Zahvalna maša ob 20-letnici samostojne Slovenije bo tudi v londonski westminstrski stolnici, pripravljajo pa jo Center za raziskavo pokomunističnih ekonomij, Britansko-slovensko društvo in Slovenska katoliška misija. Udeležil se je bo tudi ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Več o tem v našem jutrišnjem programu.

V nedeljo bodo slovesnosti ob obletnici osamosvojitve in državnem prazniku na mejnem prehodu Jezersko, Vipavi in Divači. Govornik na jezerskem prehodu bo evropski poslanec Jelko Kacin, v Vipavi pa Lojze Peterle.

 

Slovenija, Politika, Slovenskih 20
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.