Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Umetnost svetega o cerkvah na Slovenskem

Slovenija | 30.05.2011, 15:58 Izidor Šček

Založba Ognjišč je tik pred izidom knjige: Umetnost svetega o cerkvah na Slovenskem. Glavno besedilo je izpod peresa umetnostnega zgodovinarja dr. Marijana Zadnikarja, fotografije s pripisi pa je prispeval avtor knjige France Stele.

Četrt stoletja je minilo, odkar so pri Ognjišču izdali knjigo Lepote slovenskih cerkva in na poljudnoznanstven način predstavili izjemno lepoto in bogastvo, ki je shranjeno v naših svetiščih. Knjige, ki je bila večkrat ponatisnjena, že zdavnaj ni več. Medtem se je, posebno v zadnjih dveh desetletjih, večina naše sakralne dediščine kvalitetno obnovila – stavbarska, kiparska in slikarska umetnost je spet zasijala v prvobitni lepoti.

Pri Ognjišču so se zato odločili, da lepote naših cerkva spet predstavijo v knjigi, v še večjem obsegu. Umetnostno zgodovinski oris sakralne umetnosti in idilične prizore holmov in gričev, na katerih kraljujejo cerkvice, želijo zajeti v eni knjigi, ki bo bralcu stran za stranjo, kot bi se sprehajal po galeriji, odstirala velika dela starih mojstrov. Vmes pa se bo lahko odpočil ob pogledu na katero od starih romarskih poti…

Knjiga velikega formata s 464 stranmi izide v začetku junija 2011, založba pa že zbira prednaročila. Cena v prosti prodaji bo 59 evrov, v prednaročilu z 20 odstotnim popustom pa 47,20 evrov. Možnost plačila v dveh obrokih po 23,60 evrov.

Več o knjigi:

  • Predstavljenih je okrog 200 izbranih cerkva, ki Slovenijo predstavljajo z verskega, umetnostnega in estetskega vidika.
  • Več kot 500 fotografijam je dodano kratko besedilo z zanimivimi podatki o cerkvah, poleg izčrpnega glavnega besedila, ki poetično in strokovno spregovori o neprecenljivih zakladih slovenske dežele…
  • Vse besedilo je prevedeno v angleščino, da jo boste lahko poklonili sorodnikom, prijateljem in poslovnim partnerjem tudi v tujini.

Slovenija, Radijski utrip
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...