Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slovenski vojaki in ministrica Ljubica Jelušič z delegacijo v Afganistanu (foto: www.mors.si)
Slovenski vojaki in ministrica Ljubica Jelušič z delegacijo v Afganistanu

V napadu v Afganistanu lažje ranjena Slovenka

Svet | 31.05.2011, 07:26

Z ministrstva za obrambo so sporočili, da je bila ob napadu na vojaško oporišče Vianini v središču Herata na zahodu Afganistana, zaradi eksplozije lažje poškodovana tudi civilna funkcionalna strokovnjakinja, pripadnica slovenskega kontingenta v tej državi.

Gre za Melito Šinkovec. V eksploziji smomorilskega napadalca jo je zadel drobec stekla, zato je dobila dva šiva. Ima še več prask. Nemudoma so jo prepeljali v vojaško oporišče Arena v Heratu in se zdaj dobro počuti. Za Televizijo Slovenija je povedala, da je imela srečo, ker je bila v svoji pisarni in je imela zaprta vrata. “Ko sem stopila iz pisarne, sem ugotovila, da je pol stavbe porušene,” je dodala. Šinkovčevi se prav danes izteka polletna misija, ki jo je že podaljšala za dva meseca. Odločitve o tem, ali bo kljub temu ostala ali se bo raje vrnila domov, še ni sprejela. Uspešno okrevanje sta ji med drugimi zaželela predsednika države in vlade, Danilo Türk in Borut Pahor.

Ostali slovenski vojaki nemoteno opravljajo delo

Na območju Herata v dveh drugih bazah deluje še 15 pripadnikov slovenskega kontingenta, ki po trditvah obrambnega ministrstva svoje dolžnosti opravljajo nemoteno. Da se dobro počutijo, je za nacionalno televizijo potrdil vodja slovenskega kontingenta, polkovnik Dobran Božič. A obenem je pojasnil, da so razmere v Afganistanu nepredvidljive in da lahko nihajo iz ure v uro.

Jelušič: Zdaj ni čas za predajo

“Pretresena sem nad spoznanjem, da prav tisti ljudje, ki so si najbolj prizadevali za dobrobit civilnega prebivalstva v Afganistanu, danes doživljajo največje travme,” je medtem v odzivu poudarila obrambna ministrica Ljubica Jelušič. Kljub tragičnemu dogodku po njenih besedah zdaj ni čas za predajo, ampak je naprej treba skrbeti za mir in varnost ter nadaljevati začete projekte in še naprej pomagati afganistanskemu ljudstvu. “Najslabše sporočilo v tem trenutku bi bilo, da zaradi strahu opuščamo namere, ki smo jih imeli z našimi projekti,” meni ministrica. Ob tem je priznala, da je treba še bolje poskrbeti za civilne strokovnjake, in dodala, da je treba civilne razvojne komponente po svetu pošiljati skupaj z vojsko, da lahko svoje delo opravi varno, dobro in v korist vseh.

Tudi zunanje ministrstvo je najostreje obsodilo samomorilski napad v Heratu. V sporočilu za javnost je zapisalo, da takšna teroristična dejanja ne smejo omajati odločenosti mednarodne skupnosti, da Afganistancem pomaga pri vzpostavitvi trajnega miru, varnosti in stabilnosti.

Največ naših vojakov v bazi Mala Boluku

V Afganistanu je približno 140 tisoč pripadnikov mednarodnih sil Isaf, med njimi je 89 pripadnikov Slovenske vojske. Prvi naši vojaki so v deželo pod Hindukušem odšli leta 2004, lansko jesen so prvič prevzeli samostojno skupino za urjenje afganistanske vojske. Glavnina je nastanjenih v bazi Bala Boluku na zahodu Afganistana. Nekaj vojakov je nameščenih v bazah Arena in Stone v Heratu, nekaj pa jih deluje tudi na poveljstvu sil Isaf v Kabulu.

Svet
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...