Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Svetovni dan mladih (foto: www.madrid11.com)
Svetovni dan mladih

V Španiji še zadnje priprave na svetovni dan mladih

Svet | 11.05.2011, 13:35

Za svetovni dan mladih v Madridu se je do zdaj prijavilo približno 340 tisoč mladih iz več kot 170 držav. Po besedah enega od glavnih organizatorjev Yaga de la Cierve je osrednji namen dneva, da bi mladi doživeli Madrid kot gostoljubno mesto in da bi bili ti dnevi zanje nepozabni.

Kot je znano bo svetovni dan mladih potekal od 16. do 21. avgusta, na sporedu je tudi bdenje in maša s papežem Benediktom XVI. Program svetovnega dneva mladih so končali v januarju. Od tedaj dalje pa pripravljavci uresničujejo načrte skupaj z Vatikanom in mestom Madridom. Za logistiko skrbi vrsta prostovoljcev. V ospredju dogajanja bo kultura in vera v Španiji.

Papež in mladi

Svetovni dan mladih se bo začel 16. avgusta z uvodno mašo, ki ji bodo različni dogodki sledili do 18. avgusta, ko bodo na trgu Cibeles sprejeli papeža. Naslednji dan bodo molili križev pot, konec tedna pa bodo preživeli na letališču Cuatro Vientos. Tam bo v soboto zvečer molitveno bdenje in v nedeljo dopoldne sklepna maša. Papež Benedikt XVI. se bo srečal tudi z univerzitetnimi profesorji, redovnicami, bogoslovci, prostovoljci, invalidi in bolniki. Kulturne prireditve bodo polnile ulice španske prestolnice z več kot 300 različnimi točkami za mlade. Že utečene kateheze bodo 17. in 18. avgusta po več kot 200 župnijah po vsem Madridu, vodili pa jih bodo škofje z vsega sveta.

Tri škofije v okolici Madrida skupaj 100 dni pred začetkom velikega dogajanja

Natanko 100 dni pred začetkom Svetovnega dneva mladih, je v nedeljo v Madridu potekalo pripravljalno srečanje. Vodili so ga škofje iz celotne province okoli glavnega mesta Španije. Namen srečanja je bilo, da bi bližajoči se dogodek odmeval med vsemi prebivalci cerkvene province, ki vključuje tri škofije. Zato je bilo odprto tako za mlade, prostovoljce in družine, ki bodo avgusta sprejemali romarje, tako kot tudi za vse druge, ki so želeli izvedeti več informacij o Svetovnem dnevu mladih v Madridu. Uradni del programa se je začel ob enajsti uri dopoldne z uvodno molitvijo. Sledila je slovesna sveta maša, pri kateri je sodeloval uradni zbor Svetovnega dneva mladih, prenašala pa jo je nacionalna televizija. Popoldne se je nadaljevalo z možnostjo udeležbe pri različnih dejavnostih, med katerimi so bili koncerti, pričevanja in umetniške predstave. Srečanje, ki je minilo v prazničnem vzdušju, se je zaključilo z molitvijo ob pol sedmi uri zvečer.

Svet, Cerkev po svetu
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...