Kardinal Kurt Koch (foto: ARO)
Kardinal Kurt Koch

Katoličani in pravoslavni o daru starosti

Svet | 05.05.2011, 11:47

V Rimu je v sredo potekalo mednarodno srečanje z naslovom Dar starosti, pravoslavni in katoličani na poti ljubezni. Katoličanom in pravoslavnim je namreč skupna ljubezen do ubogih.

S temi besedami je srečanje dopoldne odprl predsednik papeškega sveta za edinost kristjanov kardinal Kurt Koch. Udeležili pa so se ga predstavniki pravoslavnih patriarhatov iz Moskve, Ukrajine in Romunije ter veleposlanikov iz Romunije, Brazilije, Avstrije, Francije, Makedonije in Slovenije.

Takšno srečanje je že drugič pripravila skupnost sv. Egidija. Lani so razmišljali na temo: Ubogi so dragoceni zaklad Cerkve. Letos pa so, kot že rečeno, izbrali temo o starješih ljudeh, ker je po Kochovih besedah starost izziv našega časa, na katerega lahko kristjani odgovorimo skupaj. Starejši od naših družb zahtevajo ljubezen, obenem pa so vir zdrave pameti v svetu, ki ga zaznamuje prodoren materializem, je poudaril Koch.

Ljubezen ruši vse predsodke

Ustanovitelj skupnosti svetega Egidija Andrea Riccardi pa je poudaril, da v ljubezni razlike med kristjani niso več ovira. Prav to je namreč po njegovih besedah odločilna pot za premagovanje brezbrižnosti, v kateri izginjajo predsodki. Zato je povabil, naj bomo veliki v ljubezni, za kar je pričeval Janez Pavel II. Vedno nam je govoril, da je krščanstvo ponižna sila, ki je vsekakor močnejša kakor vse veliko na tem svetu.

Svet, Cerkev po svetu
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...