Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Rojaki so čestitali p. Cirilu Božiču ob priznanju OAM (foto: Meta Lenarčič)
Rojaki so čestitali p. Cirilu Božiču ob priznanju OAM

Rojaki v Kewju p. Cirilu čestitali za OAM

| 31.05.2011, 08:08 Matjaž Merljak

Mesec maj se poslavlja in rojaki v Melbournu so sredi meseca patru Cirilu Božiču pripravili voščilo ob prejetju priznanja OAM. Meta Lenarčič je več povedala tudi praznovanju materinskega dne in o bližajočem se romanju.

Spet se poslavljamo pod južnim križem še od enega letnega časa. Narava se počasi pripravlja za zimski počitek, barve jeseni so skoraj izginile. Neverjetno hitro je letos minila jesen, gotovo prav zato, ker je bilo poletje bolj mokro in slabo. Vreme se spreminja po vsem svetu, zato bodimo zadovoljni kakor je, da je dobro!.

Druga nedelja v mesecu maju je v Avstraliji zapisana kot–praznik mater, mamic, nonic! Po nakupovalnih centrih ali kamorkoli pogledaš, so reklame, ki naznanjajo praznik mamic - materinski dan. Res je lepo, da se z ljubeznijo in hvaležnostjo spomnimo za materino delo, ki ga vsak dan deli v krogu družine. Vse večje spoštovanje se vrti prav okoli mame, sicer zgleda, da svet počasi zaznava njeno delo tudi v skupnosti, ne le samo doma okrog štedilnika.

Po vseh slovenskih društvih, tudi v verskem središču, praznujejo materinski dan vsako leto tako ali drugače. Ponavadi se otroci predstavijo na odru z deklamacijami, pesmijo in plesom. Na koncu poklonijo mamicam rožico z besedami: “mama radi te imamo.” Ponekod nagradijo tudi najstarejšo mamo s šopkom rož, potem zopet mamo z najštevilnejšo družino. Še restavracije so na to nedeljo bolj zasedene kot ponavadi. Tu pa tam se še zgodi, da mama skuha in pripravi kosilo doma s pomočjo družinskih članov, za to mamino ljubezen in dobroto pa jo na koncu skupaj razveselijo in obdarijo.

P. Ciril Božič ima na prsih odlikovanje OAM
P. Ciril Božič ima na prsih odlikovanje OAM © Meta Lenarčič
Nedelja, 15. maja: po slovensko opevani venčani maj, 4. velikonočna nedelja, tudi nedelja Dobrega pastirja: sklep svetovne molitve osmine za duhovne poklice. Vse to in še več se je dogajalo že pri deseti sv. maši, ki jo je tudi tokrat daroval s spremstvom mladih naš pastir pater Ciril A. Božič OFM, OAM. Po vstopni pesmi ob začetku sv. maše je podpredsednik Pastoralnega sveta in zaupnik Doma matere Romane, Simon Grilj, stopil pred mikrofon v polni cerkvi svetih bratov Cirila in Metoda, najprej lepo pozdravil patra Cirila in izročil čestitke v imenu vseh prisotnih in vseh vernikov iz verskih središč širom Avstralije za priznanje OAM - the Medal of the Order of Australia, ki ga je guverner Viktorije 12. maja 2011 v Government House v Melbournu izročil patru Cirilu Božiču.

V prvi vrsti so bili v cerkvi člani skupnosti, ki že imajo priznanja: Jožica Ledinek-Paddle AM, Draga Gelt OAM, Peter Mandelj JP OAM; opravičila sta se Franc Vodušek OAM, ki živi nad 200 km severno od Melbourna in naš organist Lenti Lenko OAM, ki ga je zadržala bolezen. Med občestvom v cerkvi je bilo tudi kar nekaj članov našega občestva, ki so v preteklih letih prejeli priznanja države Viktorije za svoje prostovoljno delo v skupnosti.

Vseh teh in celotnega občestva se je v odgovoru spomnil p. Ciril, ki je s spoštovanjem sprejel čestitke vseh navzočih in se zahvalil ter povedal, da je sprejel to odlično priznanje Avstralije kot priznanje vsej slovenski skupnosti, kateri že 60 let služijo slovenski frančiškani.

Praznovanje 60-letnice pa bo koncem letošnjega leta, ko se nam bo po vsej verjetnosti pridružil tudi provincial slovenskih frančiškanov pater Stane Zore, ki je bil na obisku med nami pred desetimi leti za zlati jubilej leta 2001.

To pa še ni bilo vse. Za to čast je bilo namenjeno še presenečenje slovenske skupnosti, ki je priznanje avstralske države potrdila še z umetniško izdelano sliko prve avstralske svetnice, svete Mary MacKillop – svete Marije od Križa, umetnice Marie Plut-Hogan iz Sydneya. Vse to smo prisotni pozdravili z velikim aplavzom: hvala, pater Ciril Alojz Božič!

Naslednjo nedeljo se je p. Ciril zahvalil še enkrat v cerkvi ter zapisal v Oznanilih: »Dragi dobri farani, hvala vam za izredno pozornost, čestitke in dar umetniške slike sv. Mary MacKillop – sv. Marije od Križa, delo umetnice Marie Plut – Hogan iz Sydneya, ki sem jo leta 2004 poročil v Melbournu. Slika že ponosno krasi pisarno našega misijona.«

Podoba Mary McKillop za p. Cirila Božiča
Podoba Mary McKillop za p. Cirila Božiča © Meta Lenarčič

Melbournški rojaki se z dvema avtobusoma odpravljajo 4. junija na romanje v katedralo v Bendigo, ki je oddaljeno okoli 150 km od Melbourna. Sveta maša bo tako že ob 10.30 dopoldne. Velik uspeh je bil že lansko leto, ko je cerkveni pevski zbor prepeval na koru v spremljavi ogromnih orgel, ki jih igra samo organist te cerkve. Naš glasbenik, organist Lenti Lenko je namesto domačega organista zaigral on na te orgle tako čudovito, da so ljudje obstali in poslušali in na koncu Lentija Lenka nagradili z velikim aplavzom. Vsi skupaj s patrom Cirilom se že v naprej veselimo srečanja v tej prekrasni katedrali in daritvi sv. maše skupaj z domačimi verniki.

Čudovita cesta, ki pelje skozi podeželja in mesta, je še posebno letos vse zeleno, za dušo, srce in oko razveseljivo. Potoki žuborijo in vodni rezervoarji polni. Kmetje so bili letos posebno v teh krajih zelo prizadeti. Imeli so ogromne poplave, narasle reke so poplavile po dolžini in širini več 100 km. Voda ni imela zadostnega odtoka in je stala po več tednov v višini enega metra in več. Kmetom je namočilo vse, odneslo tudi živino. Počasi prihajajo nazaj na stari tir. Avstralci so zelo trdoživi, so zelo dobri ljudje, zato ni skrbi, da bo podeželje s skupnimi močmi in pomoči države Viktorije, spet nazaj tako, kot je bilo.

V najbolj oddaljenem skoraj 100 km podeželskem mestu Geelongu, slovenskem društvu 'Ivana Cankarja' so zgradili novo kapelico. Odločili so se, da jo bodo posvetili Mariji Pomagaj z Brezij. Umetnik Lojze Jerič z vso zagnanostjo in umetniško dovršenostjo ustvarja mozaik Marije Pomagaj. Slavnostna blagoslovitev bo drugo nedeljo v juniju na binkonštni praznik 12. junija 2011. Takrat bo ob 11.30 dopoldne sveta maša v prostorih društva. Obeta se nam spet praznična nedelja, še posebno če bo lepo vreme.

Vsa slovenska društva razen enega imajo že svoje kapelice torej zgleda, da bo treba zgraditi še zadnjo, da bo slika in zapuščina slovenskega rojaka v Melbournu-Victoriji popolna.

Tako dragi poslušalci, naj Vam zaželim še enkrat lepe še pomladanske dneve, naj Vam sonce daje moč, da boste uspeli z delom in praznovanjem, ki se naglo približuje - 25.junij - 20.obletnica samostojne Slovenije!

Čestitke! Rojaki slovenske skupnosti iz Melbourna Avstralije.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.