Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Alen Salihović (foto: ARO)
Alen Salihović | (foto: ARO)

Od petka do petka: 20. - 27. maj 2011

| 29.05.2011, 09:09 Matjaž Merljak

Minule dni je na področju Cerkve najbolj zaznamoval prvi god blaženega Alojzija Grozdeta, sicer pa referendumska kampanja. Ta je predvsem zaradi vladnih oglaševalskih prijemov dvignila veliko prahu. Zanimivo je bilo tudi dogajanje na gospodarskem področju ter pri kulturi in športu.

CERKEV

Blaženi Alojzij Grozde, prosi za nas!
Po goreči želji našega brata Andreja Glavana,novomeškega škofa, in drugih bratov v škofovski službi ter mnogih vernikov, in potem, ko smo slišali za mnenje Kongregacije za zadeve svetnikov, z našo apostolsko oblastjo dovoljujemo, da se častitljivi Božji služabnik Alojzij Grozde, verni laik iz Katoliške akcije in mučenec, ki je v moči evharistije s svojo stanovitno vero in zvestobo do Kristusa, sprejel preganjanje vse do mučeniške smrti, odslej imenuje blaženi in se njegov god obhaja na krajih in po ustaljenih pravnih predpisih vsako leto 27. maja, na dan njegovega rojstva in svetega krsta,“ ... s temi besedami je vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone na evharističnem kongresu, 13. junija lani v Celju za blaženega razglasil prvega slovenskega mučenca Alojzija Grozdeta, katerega god smo obhajali v petek.

Praznovanje je potekalo v osrednjem romarskem središču novomeške škofije na Zaplazu. V sklopu slovesnosti so na Zaplaz prenesli relikvije bl. Alojzija Grozdeta, ki so sedaj v romarski cerkvi umeščene v oltar Grozdetove kapele, to so blagoslovili v petek med slovesno sveto mašo, ki jo je daroval škof Andrej Glavan. Osrednja slovesnost pa je bila včeraj. Slovesno maša je ob somaševanju škofov in duhovnikov daroval novi apostolski nuncij v Republiki Sloveniji nadškof Juliusz Janusz, pridigal pa nadškof Anton Stres. To je bila po predaji kopije poverilnega pisma tudi prva uradna slovesnost novega nuncija v Sloveniji. Pri maši so sodelovali mladi iz vse Slovenije, predstavniki družin, invalidov, bogoslovci in narodne noše. Pri darovanju so predstavniki vseh šestih škofij prinesli vsak svojo svečo z grbom škofije, ki so jih postavili v Grozdetovo kapelo.

Razglasitev Alojzija Grozdeta za blaženega je velika tolažba in priznanje vsem, ki so v naši polpretekli zgodovini trpeli zaradi zvestobe Jezusu Kristusu ali celo izgubili življenje kot žrtve revolucijskega terorja in likvidacij; vsem, ki so bili žrtve komunističnega teptanja človekovih pravic, še posebej pravice do svobodnega izpovedovanja vere, torej žrtvam totalitarnega nasilja,“ je povedal nadškof.

Z namenom, da bi Grozdetov zgled pritegnil kar največ ljudi, pa so duhovniki Dekanije Trebnje za celotno škofijo Novo mesto ob tem dogajanju oblikovali tri tematske večere. V torek 24. maja, je škof Anton Jamnik v Tržišču, kraju Grozdetovega rojstva in krsta spregovoril o dejavnih laikih, v sredo je v Šentrupertu, kraju, kjer je Grozde bil pokopan nadškof Stanislav Hočevar nagovorili birmance, v četrtek pa so v Mirni, kjer so našli truplo bl. Grozdeta, k češčenju relikvij povabili molitvene skupine in duhovna gibanja. Slovesno somaševanje je vodil nadškof Stres.

Blaženi Alojzij Grozde je čudovit zgled krščanskega življenja in tako vzor za vsakega kristjana, še posebej za mladino. Njegova mučeniška smrt iz prezira do vere razodeva zvestobo krščanskim idealom, ki so jih ljudje na našem prostoru, pogumno izpovedovali tudi v najhujših trenutkih življenja slovenskega naroda.

POLITIKA

Teden, ki je za nami je minil v znamenju referendumske kampanje. Prihodnjo nedeljo nas namreč čaka t.i. superrefernndumska nedelja. Odločali bomo o kar treh vladnih zakonih: pokojninski reformi, zakonu o delu na črno in o zakonu o arhivih. Napovedi kažejo, da bo vlada tudi pri teh zakonih ostala brez podpore javnosti. Sicer pa je največ prahu dvignila vladna kampanja, ki z denarjem davkoplačevalcev vabi, da naj državljani zakone podprejo.

Po razvpiti estradnici Urši Čepin, ki volivce s parodijo nagovarja h glasovanju za pokojninsko reformo, se je pojavil še vladni letak, ki so ga nato umaknili in govori o tem, da je za pokojninsko reformo kriva kar kontracepcijska tableta: „Vsega je kriva kontracepcijska tabletka - V petdesetih letih se je rodilo 34.000 otrok, danes se jih rodi le okoli 20.000.“ Zaradi ogorčenih odzivov so na uradu za komuniciranje besedilo že spremenili.

„Ta zgodba ni prvi in verjetno tudi ne zadnji dokaz, da je ta vlada popolnoma izgubila kompas. Dejanja vladnega urada za komuniciranje v zvezi z referendumi so problematična z več vidikov. Najbolj očitno je kršenje zakonodaje. Upam, da bodo pristojne službe čimprej učinkovito ukrepale, da ne bo dodatno trpelo naše že tako omajano zaupanje v državo,“ nam je oglaševalske poteze vladnega urada komentiral komunikolog dr. Peter Lah. Prepričan je, da tovrstno oglaševanje ne prinaša nič dobrega. je za naš radio poudaril komunikolog dr. Peter Lah. „Zadeva je hudo problematična z vidika demokratičnosti našega političnega sistema, saj se vlada neposredno ukvarja s propagando, ko volivce za njihov denar prepričuje, naj glasujejo za njene zakone. To je nezdružljivo s pojmovanjem demokratične države, kjer mora oblast pustiti civilni družbi, da brez manipulacije razpravlja o aktualnih problemih in se odloči na osnovi temeljite, vsestranske in razumne debate.“

Medtem so v SDS zahtevali sklic nujne seje odbora za notranjo politiko, ker po njihovih trditvah vlada zlorablja zakon o volilni in referendumski kampanji. Zmotil jih je predvsem spletni spot z Urško Čepin, ki ga je naročila vlada. Kampanjo svojih medijskih svetovalcev, ki naj bi samo za videospote znašala več kot 55.000 evrov je kritiziral tudi predsednik vlade Borut Pahor. Ta se ob "očitnih spodrsljajih komunikacijske strategije vlade" sedaj zanaša na zdravo presojo ljudi, "da bodo znali ločiti zrno od plevela".

Sicer pa se je poleg devetih nevladnih organizacij na letak o kontracepciji odzvala tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik in zapisala, da posamezna sporočila v tej kampanji vsebujejo elemente predsodkov in neprimernega odnosa do žensk. Varuhinja tudi pričakuje, da bo naročnik zavzel stališče do tega elementa kampanje in se do njega opredeli tudi iz vidika načela enakega obravnavanja spolov.)))

Po pokojninski še zdravstvena reforma!
Premier Borut Pahor in krizni ministri so na sestanku podprli teze in usmeritve zdravstvene reforme, ki jih je predstavil minister za zdravje Dorjan Marušič. Ta je potrdil, da namesto dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja predvidevajo novo dajatev. Kaj več o predlogu ni želel povedati. Premier Pahor pričakuje, da bo šla reforma v parlamentarno proceduro jeseni.

Čigav je NPU?
Sreda: Ministrstvo za notranje zadeve je v sredo potrdilo, da so prejeli ponudbo Raiffeisen Leasing z Dunaja, v kateri ponudnik predvideva, da bo odkupil stavbo Nacionalnega preiskovalnega urada na Dimičevi v Ljubljani in jo ponudil v povratni najem ministrstvu za notranje zadeve. Takrat je bilo še sporočeno, da strokovne službe ministrstva ponudbo še proučujejo.

Petek: Ministrstvo za notranje zadeve ni iskalo in ne išče kupca za stavbo nacionalnega preiskovalnega urada. Prav tako ni nikogar prosilo za ponudbo za odkup stavbe, je v svojem blogu na spletni strani LDS zapisala notranja ministrica Katarina Kresal. Poudarila je, da sama z nikomer iz Raiffeisen Leasing glede te ponudbe ni bila "v stikih". Je pa predstavnik Raiffeisen Leasinga z Dunaja potrdil stike z notranjim ministrstvom, ne z ministrico ampak s sekretariatom ministrstva za notranje zadeve, ki se je nanj obrnil z vprašanjem, ali je bila ponudba za nakup in povratni najem stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada poslana iz družbe Raiffeisen Leasing na Dunaju.

Je SCT rešen?
Cestno podjetje Ljubljana je pripravljeno postati partner in večinski lastnik SCT. Po predlogu, ki ga morajo potrditi še banke, bi družbo dokapitalizirali in zagotovili obratna sredstva, posle SCT pa bi izvajali v okviru nove hčerinske družbe. Predlog so že predstavili največji upnici, Novi Ljubljanski banki, a uradnega odgovora še niso dobili. Če bo predlog sprejemljiv za vse strani, bodo zagotovili 10 milijonov evrov z dokapitalizacijo in za okoli 20 milijonov evrov obratnih sredstev, v okviru katerih bi bil tudi denar za plače. Denar mora biti na fiduciarnem računu do 14. junija.

Gospodarstvo Rast v prisilni poravnavi
Gospodarstvo Rast, ki je v lasti Nadškofije Maribor, je v prisilni poravnavi. Mariborsko sodišče je za prisilno upraviteljico imenovalo Alenko Gril, upnike pa pozvalo, da v mesecu dni prijavijo svoje terjatve. Leto 2010 je družba sklenila s 50 milijoni evrov izgube, predvsem po zaslugi Zvonov. Kot v načrtu finančnega prestrukturiranja ugotavlja vodstvo Gospodarstva Rast, je družba insolventna predvsem zaradi neizplačila dividend s strani Zvon Ena Holdinga, zmanjševanja vrednosti naložb v Zvonu Ena in Zvonu Dva, povečanja odhodkov za obresti najetih posojil pri bankah ter zaradi neuspešnih dogovorov o reprogramiranju posojil.

Kaj se zgodi, če dobiš preveč plače?
Na Onkološkem inštitutu so od zaključka revizije računskega sodišča z okoli 130 zaposlenimi, za katere je računsko sodišče ugotovilo, da prejemajo previsoke plače, že podpisali nove pogodbe o zaposlitvi. Direktorica inštituta Ana Žličar pravi, da si želijo vračanje preveč izplačanih plač urediti tako, da bi bilo za zaposlene čim manj boleče. Ministrstvo za zdravje pa je še pred izdajo revizijskega poročila odredilo izredni upravni nadzor nad poslovanjem inštituta v lanskem letu.

Koper končno na volitve - Ankaran se še bori
Predsednik Državnega zbora je lokalne volitve v Mestni občini Koper razpisal za 10. julij. Roki za njihovo izvedbo bodo stekli 30. maja. Krajevna skupnost Ankaran, Skupnost Italijanov Ankaran, Pobuda za ustanovitev Občine Ankaran in 951 volilnih upravičencev v Ankaranu pa so vložili pobudo za presojo ustavnosti zakona o razpisu rednih lokalnih volitev v Kopru ter odloka o razpisu rednih lokalnih volitev v Kopru, skupaj s predlogom za začasno zadržanje izvrševanja.

Slovenija in Hrvaška želita krepiti gospodarsko sodelovanje
Slovenski premier Borut Pahor in hrvaška premierka Jadranka Kosor naj bi se znova sešla 8. junija v Gospiću na Hrvaškem, kjer bosta krepila gospodarsko sodelovanje med državama. Dogovor o novem srečanju slovenskega premierja in hrvaške premierke so neuradno potrdili diplomatski viri v Zagrebu. Slovenija in Hrvaška sta sicer v sredo skupaj registrirali arbitražni sporazum pri generalnem sekretarju Združenih narodov v New Yorku.

Pekrski dogodki - uvod v osamosvojitev
V ponedeljek 23. maja je minilo 20. let od prvega konkretnega dejanje v vojni za samostojno Slovenijo. Pri takratnem učnem centru Teritorialne obrambe v Pekrah je namreč prišlo do prvih napetosti med Teritorialno obrambo in Jugoslovansko ljudsko armado. Ta je skušala ustaviti slovensko osamosvojitev, med drugim tudi z zahtevo po zaprtju omenjenega 710. učnega centra. Načelnik Poveljniško štabne šole SV Tomaž Kladnik se takole ocenjuje pomen in se hkrati spominja pekrskih dogodkov:

„Po eni strani je bilo to eno veliko vznemirjenje, da se dogaja nekaj novega, po drugi strani pa velika odgovornost, saj je že takrat, ko so naborniki prihajali v Pekre vojska neprenehoma nadzorovala učni center. To je bil prvi oboroženi konflikt z JLA. Odkrivajo nam, da je JLA vedno želela težnje Slovenije, da razglasi neodvisnost, preprečiti s silo. Pekrski dogodki so tisti, ki nam to jasno pokažejo.“

Za razorožitev teritorialne obrambe so poleg JLA soodgovorni takratno predsedstvo in predsednik Republike Slovenije, vodstvo TO, varnostne službe in pripadniki TO, ki so slepo sledili ukazom, pa je na predstavitvi zbornika Veleizdaja Slovenije - razorožitev TO RS maja 1990 povedal nekdanji vodja Manevrske strukture narodne zaščite Anton Krkovič.

Prebivalec Slovenije v povprečju star 41,7 leta
Ob sklepu pa še dve prijetnejši novici. Več kot 10.000 ljudi oziroma približno 2500 družin se je prejšnjo nedeljo zbralo na 5. Festivalu družin v Termah Olimia v Podčetrtku. Namen festivala je bil, da bi družine preživele konec tedna v sproščenem vzdušju in okrepile zaupanje v vrednost lastne družine.

Število prebivalcev Slovenije se je po podatkih Statističnega urada Slovenije v lanskem letu povečalo v polovici statističnih regij. Najbolj se je število prebivalstva povečalo v osrednjeslovenski statistični regiji (za 0,7 odstotka), najbolj pa je upadlo v zasavski statistični regiji (za 1,1 odstotka).

Prebivalci Slovenije so bili 1. januarja letos povprečno stari 41,7 leta. Med prebivalci je bilo 14,2 odstotka otrok do 14 let, starejših od 65 let pa 16,5 odstotka.

 

KULTURA

Ali gre pri Banu za krivično, strokovno neutemeljeno in politično motivirano dejanje?
Na področju kulture pa je minuli teden v Sloveniji najbolj odmevala razrešitev Iva Bana z mesta ravnatelja SNG Drama Ljubljana. Po mnenju odbora za kulturo pri strokovnem svetu SDS gre s strani ministrstva za kulturo za "krivično, strokovno neutemeljeno in politično motivirano dejanje". SDS izraža podporo Banu, svet SNG Drama Ljubljana pa poziva, da ravna v prid usode gledališča.

Ivo Ban je v četrtek kljub temu, da ga je ministrica za kulturo Majda Širca s sredo razrešila s položaja ravnatelja, v SNG Drama Ljubljana prišel na delovno mesto. Petra Sotoška, ki ga je ministrica imenovala za v.d. ravnatelja, ni bilo v Dramo. Se pa je ta v petek v Drami sestal z Banom, ki ga je ministrica z mesta ravnatelja Drame razrešila v sredo, predsednikom sveta zavoda Francetom Arharjem ter pravno pooblaščenko kolektiva in ravnatelja Drame Ano Iglič. Dogovorili so se, da predsednik sveta zavoda čim prej skliče sejo sveta, na kateri bodo člani obravnavali trenutno situacijo v Drami. Do tedaj pa bo, kot pravi, počakal, na seji pa predlagal čim prejšnjo primopredajo poslov.

Zaskrbljenost nad dogajanjem v Drami je izrazilo tudi Združenje dramskih umetnikov Slovenije.

Maja Keuc po izboru nacionalnih žirij Eurosonga četrta
Slovenska predstavnica na letošnjem izboru za pesem Evrovizije Maja Keuc je v finalnem tekmovanju od nacionalnih žirij prejela 160 točk, kar jo uvršča na četrto mesto po izboru žirij. V drugem predizboru so ji žirije namenile največje število točk. Gledalci so kot prvo izglasovali skladbo Azerbajdžana, žirije pa so največ točk namenile Italiji.

 

ŠPORT

Rokometaši koprskega Cimosa so v zadnjem krogu končnice v 1. slovenski rokometni ligi v gosteh premagali Gorenje Velenje s 34:23 in prvič v zgodovini osvojili naslov državnih prvakov.

Nogometaši Domžal so v finalu Hervis pokala Slovenije v Stožicah premagali branilca naslova Maribor s 4:3. Domžalčani so tako prvič v zgodovini osvojili pokalno lovoriko in se oddolžili Mariborčanom za poraz v lanskem finalu.

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je objavil seznam igralcev, na katere bo računal 3. junija v kvalifikacijski tekmi za Euro 2012 na Ferskih otokih. Kek je vpoklical 22 nogometašev, ki bodo skušali upravičiti vlogo favorita proti Fercem in doseči tretjo zmago v teh kvalifikacijah.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.