Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Zbor Korotan na koncertu (foto: Tone Ovsenik)
Zbor Korotan na koncertu

59. letni koncert Korotana

| 29.05.2011, 17:34 Matjaž Merljak

Rojaki v Clevelandu so počastili Marijo Pomagaj na predvečer njenega godu, lahko so prisluhnili letnemu koncertu zbora Korotan, ta konec tedna pa začeli s sezono na Slovenski Pristavi. Nekateri bodo tja odšli kar s kolesi.

Zavetnico slovenskega naroda, Marijo Pomočnico, Slovenci radi častimo, doma in po svetu in to še posebno na predvečer njenega praznika, 24. maja. Slovenski rojaki so se zbrali na mogočnem mednarodnem evharističnem kongresu v Philadelphii, v zvezni državi Pennsylaviniji leta 1976. 700 slovenskih udeležencev je na svojem zaključnem zboru sprejelo naslednjo resolucijo, ki se delno glasi:

»Vsako leto, na predvečer praznika Mar ije z Brezij, ki varuje slovenski narod in slovenska izročila v svetu, to je 23. maja zvečer, bomo v svojih domovih prižgali sveče in preživeli večer v mislih na krščanska izročila, ki so stoletja vodila naš rod v domovini in oblikujejo danes tudi nas v svetu in po nas narode, med katerimi živimo. Vabimo vse Slovence v domovini in vse rojake slovenskega izročila, da se nam pridružijo.«

Slovenski rojaki v Clevelandu se od tedaj naprej pod okriljem KSKJ društev zberemo vsako leto na predvečer praznika pri Lurški Materi Božji v Euclidu pri njeni kapelici z procesijo, molitve rožnega venca in petih litanij Matere Božje. Tudi letos smo se zbrali pretekli ponedeljek zvečer v poklon Mariji Pomagaj. Molitve vsako leto vodita naša slovenska župnika izmenično in v ponedeljek je te vodil Janez Kumše, župnik Marije Vnebovzete.

59. letni koncert zbora Korotan
59. letni koncert zbora Korotan © Tone Ovsenik

Preteklo soboto je v Slovenskem narodnem domu na St. Clair Aveniji odpel svoj že 59. letni koncert mešani pevski zbor Korotan. Ob lepem obisku, ki je bil za peščico večji od prejšnjih let, je zbor pod vodstvom Janeza Sršena podal bogat koncert slovenskih umetnih in narodnih pesmi in še celo smo slišali Gallusovo Ascendes Christus. Program je zelo lepo povezovala učiteljica in ravnateljica slovenske sobotne šole svetega Vida, Mojca Slak. Gospodična Slak je tudi, kot smo izvedeli iz tukajšnjih časopisov, bila prejemnica odlikovanja kot odlična učiteljica za leto 2011 na redni katoliški šoli, kjer uči angleščino. S svojim prijaznim nastopom med točkami je lepo povezala in napovedala pesmi, ki so sledile. Višek koncerta se mi pa zdi in tudi sodeč po ploskanju, sta bili izvedbi dveh del Slavka Avsenika v priredbi Slavka mlajšega in to sta skladbi Viharnik, vrh gora in seveda svetovno znana, Na Golici. Ti dve skladbi sta bili prvič predvajani v naši okolici. Da pa je bil koncert še toliko bogatejši, so pevci Korotana povabili medse pevce zbora Naša pesem iz Toronta, Kanade, ki je tudi med koncertom zapel in doprinesel k uspehu koncerta. Pevci iz Toronta so tudi zapeli naslednji dan pri slovenski maši v cerkvi svetega Vida in njihov član, Toni Burja je tudi somaševal z župnikom Jožetom Božnarjem.

Danes pa znova zaživi naša Slovenska pristava za to sezono. Vse se prične s sveto mašo in nato nedeljsko zabavo, saj nam Pristava nudi balinanje, otroško igrišče, novi plavalni bazen in v slučaju slabega vremena lepo dvorano za plesno zabavo, kamor se lahko zatečemo v slabem vremenu, ki nam pa letos ne prizanaša. Dežuje skoraj vsak dan in povrhu še divjajo cikloni, ki povzročajo ogromno materialno škodo in kaj je še slabše, terjajo življenjske žrtve. Hvala Bogu, clevelandska okolica je tem bila prizanesena.

Župnik Janez Kumše blagoslavlja kolesa
Župnik Janez Kumše blagoslavlja kolesa © Tone Ovsenik

Jutri, ko je tu državni praznik, se bo skupina novoustanovljenega kolesarskega kluba Marije Vnebovzete odpravila na Pristavo. Na cilju bodo potem imeli ožji piknik. Skupino vodi župnik Janez Kumše, ki je v nedeljo, 15. maja, po maši blagoslovil novi klub z kolesi.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.