Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Novi glas s prilogo Bodi človek

| 28.05.2011, 05:04 Matjaž Merljak

Ta teden je izšel 742. Novi glas. Poroča o primorskih dogodkih in praznovanjih, tudi o upravnih volitvah. Seveda boste v njem našli veliko kulturnega, verskega in tudi športnega. S tednikom je izšla tudi priloga Bodi človek.

Naslovnica 742. številke primorskega tednika Novi glas, ki je izšel v četrtek, 26. maja 2011, je namenjena priljubljenemu tradicionalnemu Prazniku špargljev v Štandrežu pri Gorici, ki je tudi prejšnji konec tedna privabil res veliko ljudi: dogodek, na katerem so radoživo nastopili tudi otroci vaške osnovne šole, je obeležen v članku na 6. strani. Zapis pod osrednjo fotografijo je posvečen 60-letnici Mešanega pevskega zbora Lojze Bratuž iz Gorice: ta je edini pevski zbor, ki neprekinjeno deluje v posoškem mestu. V zadnjih letih je močno okrepil svoje vrste tudi s tem, da je privabil pevce z onkraj meje, že deset let pa ga s svojo kakovostno taktirko vodi Bogdan Kralj s Tržaškega.

V uvodniku je tokrat govor o bližnjem soočenju upravnih volitev, po katerih je vsem očitno, da se Berlusconijev vek samovoljnega upravljanja politične scene nagiba h koncu. Podobno tematiko obravnava tudi Alojz Tul v svoji politični rubriki na drugi strani. Tretja stran je tokrat namenjena kulturi: bralec bo med drugim lahko izvedel, da je bilo v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici odprtje razstave likovnih del Franca Duga, enega najbolj reprezentativnih goriških umetnikov, ki ima za seboj 40-letno ustvarjalno pot, v teh dneh pa bo dopolnil 70 let. Na verskih straneh je poročilo o 5. Festivalu družin, ki ga je Zavod iskreni.net priredil v Termah Olimia; obenem bo bralec lahko izvedel podrobnosti v zvezi s papeževim obiskom na Hrvaškem meseca junija.

Naslovnica 742. številke Novega glasa
Naslovnica 742. številke Novega glasa © Danijel Devetak, Novi glas

Goriška kronika poroča o pripravah na peti briški praznik Likof v Števerjanu in na 41. festival narodno-zabavne glasbe, ki bo prvi konec tedna julija prav tako v Števerjanu. Na tržaških straneh je zapis o srečanju, s katerim sta krovni organizaciji - SSO in SKGZ - počastili prejemnike prvih gledališki nagrad, Tantadrujev: med temi je nagrado za življenjsko delo prejel režiser Mario Uršič. Tržaška kronika obenem poroča o večeru Društva slovenskih izobražencev, na katerem je bil govor o duhovniku, socialnem delavcu, politiku in poslancu Luigiju Faiduttiju. Na 14. strani je daljši zapis o 6. pevskem natečaju Bogomir in Mirko Špacapan, ki je nedavno potekal v Podgori in iz leta v leto kaže na kakovostno rast zborovskih sestavov.

Poleg običajnih mnenj in rubrik je tudi v tej številki Novega glasa športni kotiček, v katerem je govor o podvigih zamejskih odbojkarjev.

Tokratno izdajo Novega glasa bogati četrta mesečna priloga Bodi človek. Pri njej sodeluje skupina štirih primorskih duhovnikov (Primož Krečič, Bogdan Vidmar, Andrej Vončina in Marko Rijavec), tokrat pa so k projektu privabili še tri mlajše sodelavce (Aljoša Vodopivec, Aleš Košir, Jure Vončina): bralec bo lahko na teh straneh našel zapise, ki s svežino in z drugačnega zornega kota obravnavajo aktualna družbena, kulturna in verska vprašanja.

Naslovnica četrte priloge Bodi človek
Naslovnica četrte priloge Bodi človek © Danijel Devetak, Novi glas

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.