Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Večer posvečen Porabju

| 26.05.2011, 06:49 Matjaž Merljak

Svetovni slovenski kongres v okviru Večerov izza kongresa nocoj vabi na okroglo mizo Porabski Slovenci danes in nikoli več. Prireditev bo v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa, na Cankarjevi cesti 1/IV v Ljubljani. Začetek ob 18.00.

 

Pogovor s predsednikom Zveze Slovencev na Madžarskem, Jožetom Hirnökom, bo povezoval Štefan Skledar.

Večerni pogovor s predsednikom Zveze Slovencev na Madžarskem se bo osredotočil na pregled stanja slovenske manjšine na Madžarskem in aktualno problematiko s katero se naši rojaki tam srečujejo. Spregovorili bomo o tem kakšen je odnos Republike Madžarske do slovenske manjšine, kakšen je odnos Republike Slovenije do pomembnih vprašanj na tem območju in kakšni so »tihi asimilativni pritiski«, ki pretijo naši manjšini.

Jože Hirnök je že dolga leta predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem katere program je še danes aktualen - utrjevanje narodne zavesti Slovencev na Madžarskem z vsemi sredstvi ter negovanje materinega jezika in kulture v materinem jeziku. Jože Hirnök je tudi predsednik Društva madžarsko-slovenskega prijateljstva in od samega začetka tudi član Slovenske manjšinske koordinacije. V letu 2006 je prejel red za zasluge za ohranjanje slovenske manjšine in pomemben prispevek k razvoju slovenske kulture v Porabju na Madžarskem.

Vljudno vabljeni!

Več ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.