Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Marjia Pomagaj v San Justu (foto: Svobodna Slovenija)
Marjia Pomagaj v San Justu

Ustoličili podobo Marije Pomagaj

Slovenci po svetu | 24.05.2011, 07:25 Matjaž Merljak

Na pobudo in željo župnika p. Alejandra Díaza, ki deluje na argentinski fari Nuestra Señora de Luján v okolici San Justa in je tudi velik prijatelj Slovencev, so tam ustoličili na steni, na keramiki naslikano podobo naše Marije Pomagaj.

Slavje, ki je bilo v nedeljo, 10. aprila 2011, je bilo primerno organizirano. Ko so verniki vstopili v faro, je sliko pokrivala temnordeča zavesa, da podobe prej ni bilo mogoče videti. V cerkvi je bila najprej večerna nedeljska sveta maša, pri kateri se je zbralo lepo število Slovencev, ki sodelujejo na tej župniji.

Po končani sv. daritvi je župnik prisotne povabil na dvorišče pred podobo. Tako zbrani v Njeni bližini so najprej zapeli Mariji v čast pesem, potem pa je bila v kratkem poročilu prebrana zgodovina naše nebeške matere in priprošnjice. Omenili so tudi domačinom, da je ta Marija Slovence spremljala iz rodne domovine, skozi begunstvo do Argentine in da jo tu še vedno častijo in se k njej zatekajo.

Po prebranih besedah smo zopet zapeli, za tem pa je oče Alejandro odkril in blagoslovil sliko. Znova je zadonela Marijina pesem in marsikomu se je od veselja orosilo oko, potem smo vsi navzoči skupaj zmolili Oče nas in Zdravo Marijo: Slovenci, na duhovnikovo pobudo po slovensko, ostali pa po špansko.

Na koncu so se rojaki župniku tudi zahvalili, da je našo Marijo Pomagaj sprejel v svojo faro in ji dal tako lepo in pomembno mesto na cerkvenem dvorišču. Če se potnik pelje mimo, jo lahko že s ceste zagleda, Marija pa tudi s tega mesta deli usmiljenje vsakemu, ki se ji približa.

Tako so ustoličili podobo Marije Pomagaj v San Justu
Tako so ustoličili podobo Marije Pomagaj v San Justu © Svobodna Slovenija

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.