Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Tanja Dominko (foto: aro)
Tanja Dominko

Od petka do petka: 13. - 20. maj 2011

| 22.05.2011, 08:09 Matjaž Merljak

Obhajali smo 15. obletnico papeževega obiska; Družinski zakonik spet buri duhove; Slovenija po konkurenčnosti zaostaja za evropsko primerljivimi državami; Maja Keuc na Evroviziji 13.; Tednik Družina se prenovljen pripravlja na 60. obletnico izhajanja - to je nekaj poudarkov tedenskega Pregleda domačih dogodkov, ki ga je pripravila novinarka informativnega uredništva Radia Ognjišče, Tanja Dominko.

Cerkev

V preteklih dneh smo se spomnili 15. obletnice obiska papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji. Obletnice so se med drugim spomnili na Brezjah. Rektor bazilike p. Silvin Krajnc je povedal, da so na Brezje prišli številni romarji. Bogoslužje so začeli ob 17. uri, končali tri ure pozneje, tako kot pred petnajstimi leti. „Tudi mi smo posvetili prvo uro čaščenju evharistije, nato smo molili rožni venec, tretji del pa je bila slovesna zahvalna maša za beatifikacijo Janeza Pavla II, ob kateri nas je nagovoril p. Leopold Grčar, ki je bil takrat priča obisku.“
V Frančiškanskem samostanu Sveta Gora pa so v sodelovanju s Kulturnim društvom Trebnje odprli razstavo o ljubljanskem nadškofu Alojziju Šuštarju z naslovom Božjo voljo spolnjevati. Kot je za naš radio povedal gvardijan samostana p. Bogdan Knavs, razstava ponuja pregled Šuštarjevega življenja. Na ogled bo do 5. junija.

Politika in družba

Dogodke v Sloveniji je te dni zaznamovala predreferendumska kampanja, sprejemanje družinskega zakonika v državnem zboru in novica, da je Slovenija na lestvici svetovne konkurenčnosti precej nižje kot lani. Predvsem družinski zakonik je tisti, ki je najbolj buril duhove. Na tokratnem drugem branju se je namreč zgodilo presenečenje. Kljub temu da so dopolnila opozicije enega za drugim zavračali, pa se je pri dopolnilu SDS zgodila nepričakovana potrditev – le z enim glasom razlike. Gre za dopolnilo, ki določa, da morata partnerja zunajzakonsko zvezo uradno potrditi, če nimata otrok. Če se jima je zvezi rodil otrok, to ne bi bilo potrebno. France Cukjati je v imenu predlagateljev pojasnil, da je sporno določati, da ima zunajzakonska skupnosti pravne posledice šele čez čas, nič ne piše kdaj, zato bi bilo smiselno, da se ta dva sama odločita in to uradno potrdita, da je njuna skupnost zunajzakonska, ter kot taka z vsemi pravnimi posledicami. Moralni teolog p. dr. Tadej Strehovec dopolnilo pozdravlja: „Na eni strani gre za to, da so poslanci upoštevali priporočila ministrstva za notranje zadeve, ki je dalo predlog, da se taki pari registrirajo. V praksi prihaja do številnih situacij, ko so pari v izvenzakonski skupnosti v boljšem položaju kot poročeni. Gre za anomalijo, na katero je tudi minister Svetlik večkrat opozoril. Prepričan sem, da sprejem takšnega amandmaja gre v smeri bolj pravične ureditve.“
Poslanci Demokratične stranke upokojencev so naslednji dan hiteli pojasnjevati, da dopolnila niso namerno podprli, ampak da so bili pri glasovanju nezbrani. In dodali, da bodo to poskušali popraviti na tretjem branju. Na noge so namreč skočili tako notranja ministrica Katarina Kresal, kot pravosodni minister Aleš Zalar, in še mnogi drugi.
Družinski zakonik bo torej buril duhove še nekaj časa, sredi junija bo znova v parlamentu, in če bo sprejet tak, kot je predlagan, se mu obeta referendum. Omenjali sta ga SDS, SLS, pri zbiranju podpisov namerava sodelavati tudi Nova Slovenija, predvsem pa močna Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, ki je že doslej zbrala 65 tisoč podpisov proti tovrstnemu zakoniku, ki povsem razvrednoti družino.
Slovenija je na lestvici svetovne konkurenčnosti za leto 2011 med 59-imi državami, ki so bile zajete v raziskavo, pristala na 51. mestu. To je sicer za mesto bolje kot lani, še vedno za 19 mest slabše kot predlani. Za Slovenijo so se na lestvici tokrat uvrstile Južnoafriška republika, Jordanija, Argentina, Bolgarija, Grčija, Ukrajina, Hrvaška in Venezuela. Kritični so zlasti gospodarstveniki. Nekdanji direktor in partner podjetja McKinsey & Company Peter Kraljič je dejal, da slovensko gospodarstvo tone v povprečju, kar kaže tudi uvrstitev na lestvici svetovne konkurenčnosti.
Da bi to spremenili, je treba spremeniti trg dela, nadzorne svete in vlaganje v razvoj. Glede slednjega je dodal, da Slovenija s poldrugim odstotkom bruto nacionalnega proizvoda v razvoj vlaga relativno veliko, po drugi strani pa ne uspe izdelati dovolj kakovostnih izdelkov.

Radio Ognjišče vsekakor ne tone v povprečju. To se je pokazalo tudi ob vabilu na Slovensko marketinško konferenco, na kateri smo ta teden lahko predstavili svoj primer dobre prakse. Spregovorili smo o tem, kako je naš program tesno povezan s poslušalci, kako zanje pripravljamo različna druženja, kot so radijske počitnice in srečanja PRO, najbolj pa je navzoče presenetilo dejstvo, koliko poslušalcev je naših prijateljev, torej nas finančno podpira. Odzivi na nastop na konferenci so bili zelo pozitivni in so nas še dodatno utrdili v prepričanju, da smo radijci skupaj s poslušalci svetla luč v slovenskem medijskem prostoru.
Katoliški tednik Družina je vstopil v svojo 60- letnico delovanja. Ob bisernem jubileju je dobil tudi novo podobo, s katero želi vsebine še bolj približati bralcu. Direktor Tone Rode je ob preobrazbi Družine povedal, da so si zadali večjo berljivost in dostopnost do vsebin. Koprski škof Metod Pirih pa je spomnil na praznovanje 60-letnice Družine prav v času, ko se v naši družbi razpravlja o »redefiniciji« te osnovne celice družbe. Svoj nagovor je sklenil z besedami, da je tednik Družina prav zato poklican, da brani družino, ki sloni na ljubečem zakonu moža in žene ter poudarja njen smisel, ki je tudi v tem, da oče in mati nudita varno in ljubeče okolje za rast in vzgojo otrok.
Monumentalni dvorec na Visokem, v katerem je Ivan Tavčar ustvaril svoja najbolj znana dela, v zadnjih letih nezadržno propada. Zaradi finančne krize in sprejemanja potrebnih občinskih prostorskih aktov je načrtovana obnova kompleksa zastala. Po dveh letih pa investitor, podjetje Hosting znova začenja s projektom oživitve dvorca.
Lastnik podjetja Hosting Peter Vesenjak in župana občin Škofja Loka ter Gorenja vas - Poljane so se sestali v začetku meseca in dogovorili, da nadaljujejo aktivnosti za izvedbo projekta. Prva faza ureditve obstoječih objektov bi bila lahko končana do leta 2013.
Maja Keuc, ki je s skladbo "No One" v soboto na Eurosongu v Düsseldorfu zasedla 13. mesto, se je domov vrnila zadovoljna. Ob prihodu v Slovenijo je Maja Keuc poudarila, da je spoznala, da se želi s petjem in glasbo na takšni ravni ukvarjati vse življenje. Eurosong pa ji je odprl tudi nekatera nova vrata v njeni glasbeni karieri.
Na društvu slovenskih pisateljev so v četrtek razglasili prejemnika desetnice, ki sta letos prvič dva. Stanovsko nagrado društva sta prejela Milan Dekleva za Pesmarico prvih besed in Bina Štampe Žmavc za delo Cesar in roža. Slednja je dejala, da pravljica nikoli ne bo izgubila svoje veljave. Predsednik žirije Tone Partljič je ocenil, da imamo v Sloveniji dobro mladinsko književnost.

Šport

Slovenski telovadec Mitja Petkovšek je v soboto na zadnji tekmi svetovnega pokala A v Moskvi osvojil drugo mesto na bradlji, s tem pa tudi osvojil skupno zmago v svetovnem pokalu na tem orodju.
Slovenski spustaši na divjih vodah so v soboto na evropskem prvenstvu v Kraljevu osvojili dve kolajni v sprinterski preizkušnji. Nejc Žnidarčič je bil med kajakaši drugi, Blaž Cof pa med kanuisti tretji.
Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Bojan Tokič je v ponedeljek dobil potrditev novice, da si je kot eden prvih Slovencev zagotovil nastop na olimpijskih igrah v Londonu. Lestvica mednarodne zveze je pokazala, da si je nastop na igrah zagotovil kot zadnji, za Novogoričana pa je to pomenilo veliko olajšanje. Sam je zelo zadovoljen, pravi, da mu matematika v srednji šoli ni ležala, a zdaj je vse tako preračunal, da je bil izid ugoden, torej da se bo lahko pomeril na olimpijskih igrah.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.