Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

741. številka Novega glasa

| 20.05.2011, 12:45 Matjaž Merljak

Naslovnica 741. številke primorskega tednika Novi glas, ki je izšel v četrtek, 19. maja, je posvečena večdnevnemu obisku mladih s Tržaškega in z Goriškega, ki so na pobudo slovenske zbirne stranke Slovenska skupnost prisostvovali zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu in Bruslju: daljše poročilo o dogodku se začenja na prvi strani in se nadaljuje na šestnajsti.

Uvodnik je bil tokrat zaupan deželnemu tajniku SSk odv. Damijanu Terpinu, ki je analiziral izid upravnih volitev na krajevni ravni: po njegovem mnenju predstavljajo tokratne volitve uspeh za Slovence v Italiji, zlasti na Goriškem, kjer je kandidat, ki so ga podprli vsi Slovenci, Enrico Gherghetta, premočno zmagal v prvem krogu, v pokrajinski svet pa so bili izvoljeni kar štirje slovenski politiki (podrobnejši zapis o volitvah je na tretji strani).

Alojz Tul je v svoji stalni rubriki na drugi strani ob nedavnem papeževem obisku v Ogleju obnovil preteklost Oglejskega patriarhata, ki je v skoraj tisočletni zgodovini zaznamoval usodo srednjeevropskega prostora. Danijel Devetak se je pogovoril z Markom Terčičem, predsednikom Mešanega pevskega zbora Lojze Bratuž iz Gorice, ki bo v petek, 20. maja, s praznično akademijo proslavil 60-letnico obstoja.

Na verskih straneh je poročilo o zanimivem teološkem razmišljanju, t.i. “predavanju za utrjevanje duha”, ki ga je dr. Primož Krečič imel v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici o duhovnikovi podobi in istovetnosti v sodobni družbi. Goriška kronika poroča o večeru, ki ga je Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel posvetil skladatelju in pedagogu, po katerem nosi ime, ob 50-letnici njegove smrti.

Na goriških straneh je tudi napoved pestrega sporeda poletnih dejavnosti društva Mladinski dom za odraščajočo mladino. Iva Koršič je v svojem zapisu na kulturnih straneh poročala o slavnostni podelitvi prve nagrade treh primorskih gledališč Tantadruj tržaškemu režiserju Mariu Uršiču.

Na tržaških straneh je poročilo o obisku tržaškega škofa, nadškofa Giampaola Crepaldija, v openski dekaniji: srečanje je bilo namenjeno pripravam na Sinodo, ki bo potekala prihodnje leto v tržaški škofiji. Na dvanajsti strani je poročilo o rednem in izrednem občnem zboru Zadružne banke Doberdob in Sovodnje.

Na štirinajsti strani je intervju, ki ga je Nace Novak imel z ljubiteljem pustolovskih izkušenj za volanom terencev Darijem Novakom, predsednikom novogoriškega društva Go Adventure.

Poleg običajnih mnenj in rubrik je tudi v tej številki Novega glasa športni kotiček, ki je tokrat namenjen usodi domačih nogometnih ekip ob sklepu sezone.

Naslovnica 741. številke Novega glasa
Naslovnica 741. številke Novega glasa © Danijel Devetak, Novi glas

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.