Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Marija Pomagaj pri Svetem Vidu v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Marija Pomagaj pri Svetem Vidu v Clevelandu

Sobotni slovenski šoli v Clevelandu končali s poukom

| 22.05.2011, 17:43 Matjaž Merljak

Veliko dobrih ljudi si prizadeva in skoči na pomoč, kadarkoli so potrebe. V zahvalo tem ljudem se naši župniji oddolžita in jih povabita na zahvalno večerjo ali kosilo. To je tudi lepa prilika, da se vsi med seboj spoznajo in obudijo druženje med seboj. Kakor pri svetem Vidu je tudi župnija Marije Vnebovzete pripravila zahvalno kosilo vsem dobrosrčnežem v nedeljo 1. maja. Župnik Kumše je ob nagovoru se vsem lepo zahvalil za njihovo pomoč na vseh koncih in dejal, da župnija ne bi delovala tako uspešno brez prostovoljcev.

Praznovali smo tudi materinski dan v nedeljo, 8. maja. Društvo Najsvetejšega Imena je pri Mariji Vnebovzeti je pripravilo zajtrk za vse mamice in stare mame in njihove družine. Ob tej priliki je tudi društvo imenovalo diakona Davida Kushnerja moža leta za župnijo. David Kushner ni samo vpliv za župnijske popularne postne večerje, ampak tudi veliko prispeva duhovniškemu delu župnije. Pridiga in asistira pri mašah, vzporeduje program in uči verouk. Diakon tudi organizira tople večerje za uboge, pomaga pri poletnem pikniku in jesenskem festivalu, obiskuje bolnike in pomaga z nasveti. Služi kot posvetovalec in nudi pomembno vlogo pri župnijskih projektih, dela veliko raziskav in potroši veliko ur na telefonu, da vzporedi, kar se mora izvršiti, da teče delo v župniji naprej. Sploh je vreden zahvale za vse njegovo prizadevanje v župniji.

Sveti Vid Cleveland
Sveti Vid Cleveland © Tone Ovsenik
V nedeljo, 15. maja, sta naši slovenski sobotni šoli končali z poukom za to šolsko leto. Absolventi so prejeli svoje diplome za uspešno končano osemletko. Po graduaciji sta obe šoli tudi pripravili pomladansko akademijo ali materinsko proslavo. To je bila lepa prilika, da otroci malce pokažejo, kaj so se naučili v preteklem letu. Obe šoli sta pa tudi imeli majsko kronanje Matere Božje. Učenke in učenci svetoviške šole so to storili v nedeljo po skupni sveti maši in pri Mariji Vnbeovzeti so imeli kronanje v ponedeljek zvečer z molitvijo rožnega venca, litanijami in blagoslova.

V cerkvi Svetega Vida je v sredo, 11. maja, gostovala glasbena skupina, CityMusic Cleveland z koncertom, ki je bil namenjen šolski mladini in pa starejšim ljudem. Izvrstna prilika, da mladi spoznajo nekaj resne glasbe napisane prav za mladino. Koncert je lepo uspel.

Marija Pomagaj pri Svetem Vidu v Clevelandu
Marija Pomagaj pri Svetem Vidu v Clevelandu © Tone Ovsenik
Danes je bil blagoslov koles v župniji Marije Vnebovzete. Ker je župnik Kumše vneti biciklist, so prijatelji ustanovili kolesarki klub. Blagoslov je bil po deseti maši in je župnik istočasno povabil vse prijatelje na prvi kolesarki pohod na Slovensko pristavo v ponedeljek, 30. maja, na praznik Spominskega dne, ki pa je že običaj kar nekaj let.

Mešani pevski zbor Korotan je zapel svoj pomladanski koncert v dvorani velikega slovenskega narodnega doma na St. Clair Aveniji. Med gosti sinoči so bili mladi člani pevske skupine, Naša pesem iz Toronta, Kanade. O tem pa prihodnjič.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.