Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Iz Babnega polja do Goričic (foto: Alenka Veber)
Iz Babnega polja do Goričic

Po poteh babnopoljskega izseljenca

| 19.05.2011, 07:48 Matjaž Merljak

Športno društvo Planjava Babno Polje pripravlja 21. maja 2011 tretji pohod po poteh babnopoljskega izseljenca Franka Trohe Rihtarjevega Iz Babnega Polja do Goričic. Osrednja nit letošnjega pohoda bo obuditev Trohovega daljšega dokumentarno-pripovednega besedila Življenje v širnem gozdu v okolici Snežnika (Slovensko-Amerikanski koledar, 1932).

Obsežno besedilo zajema opise pokrajine, predvsem gozdov in gorskega območja, napete ali humorne lovske zgodbe in podobe iz življenja gozdnih živali. Med najpogostejšimi Trohovimi zgodnjimi zgodbami so ravno pripovedi o gozdarjenju in o lovcih, v katerih se med seboj prepletajo opisi dogodkov v domovini in v Ameriki.

Letošnji poudarek pešpoti Iz Babnega Polja do Goričic bo predstavljal pomemben prispevek krajev pod Snežnikom ob Mednarodnem letu gozdov. Organizatorji pripravljajo bogat kulturni program: pohodniki bodo odkrivali življenje v snežniških gozdovih skozi Trohovo pripoved, sodelovali bodo domači harmonikaši in citrarka Damjana Praprotnik, slavnostni govornik pa bo dr. Robert Brus, docent na Biotehniški fakulteti v Ljubljani.

Vabljeni, da se jim pridružite.

Pohodniki na Babni Polici
Pohodniki na Babni Polici © Alenka Veber
Okvirni program:

• ob 7.30 sveta maša v župnijski cerkvi sv. Nikolaja v Babnem Polju za vse notranjske izseljence v Severni Ameriki

• od 8.00 do 8.30 prijava pohodnikov in jutranja pogostitev s kavo, čajem in domačimi dobrotami

• 8.30 do 9.00 kulturni program z nagovorom dr. Roberta Brusa in drugih gostov

• ob 9.00 začetek pohoda

• okrog 16. ure predviden prihod pohodnikov na Goričice, ogled domačije pri Češnjevcu, postanek pri družini Mahne, nato vračanje z avtobusom na izhodišče poti v Babno Polje

Pohod bo ob vsakem vremenu. Prispevek 8 EUR (za otroke do 15 let pa 4 EUR) vsebuje organizacijo in vodenje, zloženke, zemljevid poti, jutranjo kavo, čaj ter pecivo, avtobusni prevoz na izhodišče poti ter nezgodno zavarovanje. Malica iz nahrbtnika. Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa. Organizatorji pohoda niso odgovorni za morebitno nesrečo ali škodo, ki bi jo utrpel pohodnik na poti.

Zaradi organizacije avtobusnega prevoza nujne prijave pohodnikov do 19. maja 2011 na 031/429-092 (Nevenka Poje) ali 041/260-985 (Alenka Veber).

Poročilo o lanskem pohodu.

Več o pohodu

Več o Franku Trohi Rihtarjevemu

Več o Pešpoti iz Babnega polja do Goričic

Pohodniki v Podgori
Pohodniki v Podgori © Alenka Veber

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.