Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Minister Žekš na ustanovnem zboru društva Ajda iz Umaga

| 14.05.2011, 00:38 Matjaž Merljak

V četrtek, 12. maja 2011, je bilo v Umagu ustanovljeno 16. kulturno društvo slovenske manjšine na Hrvaškem. Predstavniki slovenske skupnosti v Umagu so na ustanovnem zboru, katerega sta se udeležila tudi minister za Slovence zunaj Republike Slovenije dr. Boštjan Žekš in njegov, za Slovence na Hrvaškem pristojni sodelavec, sekretar Rudi Merljak, ustanovili Kulturno društvo Ajda.

Minister Žekš je požel navdušen aplavz, ko je v svojem pozdravnem nagovoru med drugim dejal, da se bo po upokojitvi skoraj zagotovo včlanil prav v društvo Ajda. Ustanovnega srečanja se je udeležil tudi župan Umaga gospod Vili Bassanese, ki je s tem že pokazal svojo podporo slovenski skupnosti.

Na območju Županije Istra je Ajda že 5. delujoče slovensko društvo, saj že obstajajo društva Slovencev v Pulju, Poreču, Labinu in Buzetu. Kot prva predsednica društva je bila izvoljena Vlasta Grgić, ki je bila tudi ena izmed pobudnic ustanovitve. Kot je povedala zbranim, »so bili Slovenci na območju Umaga nad pobudo za ustanovitev društva navdušeni, saj je najbližje slovensko društvo v Poreču od njih oddaljeno 30 kilometrov«.

Po podatkih predsednice ima društvo že 110 članov, med prvimi organiziranimi dejavnostmi pa bo tečaj slovenskega jezika. Na tem območju namreč živijo tudi rodovi Slovencev, ki so obiskovali le hrvaške šole. Kot je še dodala, bo društvo v okviru svojih rednih letnih aktivnosti obeleževalo tudi slovenske kulturne praznike, še posebej Prešernov dan, ter da načrtujejo izdajo letnega glasila društva.

Poleg rednih aktivnosti, ki so skupne tudi preostalim slovenskim društvom na Hrvaškem (ohranjanje slovenskega jezika, kulture in običajev ter razvoj odnosov z ostalimi prebivalci Umaga), bodo poskušali izvajati tudi druge dejavnosti. Če bodo umaški Slovenci pokazali interes, se bodo odprle možnosti tudi za povsem specifične dejavnosti društva. Predsednica društva je nadalje izpostavila, da bodo k sodelovanju z društvom skušali privabiti tudi mlade, med katerimi nekateri študirajo na fakultetah na Hrvaškem, v Sloveniji ter Italiji. S tem bodo v društvo zagotovo vnesli neko novo dimenzijo.

Seveda bo Slovensko kulturno društvo Ajda sodelovalo tudi s preostalimi slovenskimi društvi na Hrvaškem, načrtujejo pa tudi srečanja s kulturnimi in umetniškimi skupinami iz Slovenije.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.